8 oktober 2015

Förnyat taxasystem för ÅMHM skjuts på framtiden

Under åren 2014-2015 har Ålands Näringsliv medverkat i en referensgrupp för att förnya de taxasystem som ÅMHM hittills använt sig av, samt innan dess för att  förenkla miljölagstiftningen. 

Vår utgångspunkt har under arbetets gång varit att taxor, regelverk och inspektioner och de krav som därmed ställs på verksamhetsidkarna, bör vara i nivå med eller under, omgivande regioner. Samtidigt som vi inte bör skapa onödig byråkrati inom ÅMHM. Det finns inget självändamål att bygga upp en organisation och en utökad administration/kontrollapparat, och samtidigt belägga företagarna med kostnader för extra administration, särskilt OM inga direkta miljö/hälsoproblem har konstaterats.

Framtida taxasystem bör också vara transparenta och förutsägbara för företagen så de vet både vad de betalar för och vad som förväntas av dem. De som sköter sig skall inte belastas av årliga generella fakturor utan koppling till verkliga utförda inspektioner, och intervallen för inspektioner bör sättas i förhållande till riskerna. Konstateras det att verksamheten sköts enligt regler och direktiv skall inspektionsintervaller och därmed kostnaderna minskas till ett minimum. Däremot om det krävs återkommande inspektioner där det konstateras finnas verkliga risker eller större problem kan de företagen beläggas med extra avgifter. Som det varit tidigare slås kostnaderna för extra inspektioner och uppföljning ut på alla - även på dem som sköter sig. Att på sikt kunna sålla bort de företag som tänjer på regler och lagar är viktigt särskilt för övriga företag inom samma bransch då dåligt rykte drabbar alla i förlängningen. Därav är uppföljning av konstaterade problem viktig samt att regelbrott ger rättvisa påföljder.  

Under arbetets gång har man påpekat att man från myndigheten önskat få ökad kostnadstäckning för sitt arbete, men att man däremot inte varit lika intresserade av att minska på byråkrati och inspektionsintervall. I nuläget är en stor del av ÅMHMs arbete sådant som ej kan finansieras genom verksamheternas olika avgifter och vi är eniga i att detta "ofinansierade arbete" eller dessa kostnader måste ner. Men det skall inte ske via höjda generella avgifter, vilket direkt drabbar företagens konkurrenskraft, utan via effektivare arbetssätt och minskad byråkrati. Man bör här komma ihåg att det under ÅMHM;s tid hittills har skett en markant ökning av kostnaderna för företagen redan.  Vi har därför under arbetets gång bl.a. lämnat in denna skrivelse (se länk nedan) till ÅMHM/regeringen för att ytterligare trycka på vår ståndpunkt: http://www.naringsliv.ax/sites/www.naringsliv.ax/files/attachments/kommentar_till_amhm_tillsyn.pdf      

Nu verkar det tyvärr som om gruppens och utredarens gedigna arbete med att förnya taxasystemet, inte kommer till önskat slutresultat, och att referensgruppens arbete verkar ha varit förgäves (hittills). Man låter därmed dagens taxor vara, för att istället fokusera på införande av dataledningssystem som skall styra interna rutiner. Iom att detta interna utvecklingsarbete nu inleds inom ÅMHM, anser man sig inte kunna göra något åt avgiftssystemen i dagsläget, utan de får kvarstå som tidigare.

Ett nytt ledningssystem är i sig positivt, då det kan göra att inspektionerna i framtiden blir mer förutsägbara, (och inte helt beroende på vilken inspektör som utför dem och vem som tolkar regelverk och lagar) men det borde förstås redan ha funnits på plats i samband med att myndigheten bildades. Vi anser att detta tyvärr slår tillbaks mot denna och tidigare landskapsregeringar som uppdragsgivare vilka ej sett till att det finns regelverk och riktlinjer i tillräcklig grad för myndighetens arbete.

I ljuset av att den finska regeringen nu jobbar hårt med att ta bort inspektioner, förenkla regelverk, införa mer enkla anmälningsförfaranden och därmed flytta över mer och mer ansvar och kontroll till företagarna själva, så anser vi att det är olyckligt att detta arbete just nu läggs på is. Vi kommer att noga följa med utvecklingen på fastlandet och kräva att vi inför motsvarande förändringar, i den mån det minskar på kostnadsbördan och administrationen för de åländska företagen.

Ålands Näringsliv anser att Åland har chansen att införa Nordens enklaste regelverk. Det här är tyvärr ett steg åt ökad byråkrati och fortsatt höga kostnader för åländska företag, speciellt i jämförelse med tanke på den tillsyn man har i våra närområden. Således innebär detta avsteg från en revidering av taxorna ett steg i fel riktning.

Johan Lindholm

Projektledare Miljöcertifiering  / Handels & Evenemangsansvarig

Epost: johan.lindholm@naringsliv.ax