Näringslivsdagen

Näringslivsdagen är ett årligt återkommande evenemang. Näringslivsdagen arrangerades första gången 2007 och under åren har den utvecklats med att erbjuda föreläsningar i världklass och stora möjligheter att nätverka med både det svenska, finska och åländska näringslivet.

Näringslivsdagen 2023

Datum: Torsdagen den 31 augusti 2023

Plats: Alandica Kultur och Kongress och kvällsprogram på hotell Arkipelag.

Årets tema: Näringslivet i förändring - innovativa lösningar driver utvecklingen framåt

Program

Elin Häggberg: Artificiell intelligens – superkraft eller energitjuv? 

Elin Häggberg driver bloggen och Instagramkontot Teknifik och är flitigt anlitad föreläsare inom ämnen som digitalisering, kommunikation, teknik och framtid. Hon medverkar ofta i TV, radio och artiklar för att förklara nya fenomen och trender från teknikens värld. Elin tar oss med på en fartfylld och inspirerande resa in i ett högaktuellt ämne som berör oss alla.

I huvudet på en entreprenör

Superentreprenören Douglas Roos drömde redan som ung om att en dag bli ekonomiskt oberoende. Med flertalet lyckade bolag i bagaget blev drömmen verklighet. Ålandstidningens Linda Blix intervjuar Douglas om vad drivkraften bakom framgången är och vad som krävs för att lyckas som entreprenör.

Annette Höglund- Dönnes: Virtuella Tvillingar accelererar resan på väg mot global hållbarhet

Annette Höglund- Dönnes är utbildad civilingenjör i bioteknologi, har en doktorsexamen i informationsteknologi och mer än 25 års erfarenhet av arbete på ledningsnivå inom en rad globala organisationer. Hennes energi och förmåga att omfatta komplexa samband uppskattas i ledningsgrupper och styrelseuppdrag för att driva internationell strategisk affärs- och organisationsutveckling, och för att navigera transformationsresor. Idag leder Annette 3DS´s portfölj för de högst aktuella sektorerna Infrastructure, Energy & Materials, samt Marine & Offshore i Norden.

Amy Skogberg: Kickstarta hösten med en energiboost

Amy Skogberg är karriärcoach på Finlands Ekonomer, samt mental tränare och föreläsare. Genom åren har hon jobbat i olika ledarskapspositioner inom IT-branschen. Hon har en bakgrund som elitidrottare och brinner för välmående i både kropp och själ.

Kvällsprogram

Middag och paneldebatt under rubriken Rädd eller redo för AI.
I panelen deltar:

  • Elin Häggberg, driver bloggen Teknifik och föreläser inom digitalisering, kommunikation, teknik och framtid
  • Annette Höglund- Dönnes, Infrastructure, Energy & Materials, samt Marine & Offshore i Norden, Dassault Systèmes
  • Sara Björk-Södergård, Chief Product Officer, Paf
  • Jannike Nordström, Avdelningschef Affärsutveckling, Ålandsbanken

Våra partners

DKCO
Ålandsbanken
Vibb
Ålandstidningen
Greenstep

Näringslivsdagen 2022

Tid: Torsdagen den 25 augusti 2022

Plats: Alandica Kultur och Kongress och kvällsprogram på Brasserie Ångbåtsbryggan, Mariehamn

Årets tema är Åland 100 – Hållbarhet och samhällsansvar - från utmanande förändring till framgång!

Program

*Frida Boisen, författare, journalist, digital strateg, tv-profil; Anta utmaningen och se möjligheterna.

*Anders Hägerstrand, journalist, nyhetschef, Dagens Industri; Oberoende journalistik och ett hållbart näringsliv på Åland.

*Paneldiskussion med moderator Jens Berg med rubriken hållbarhet och samhällsansvar.

*Maria S. Wiklander, entreprenör, co-working lead och styrelseproffs; Jobb, liv och hållbarhet.

Kvällsprogram med middag på Brasserie Ångbåtsbryggan och paneldebatt och stand-up med Joacim Björkvall.

 

Näringslivsdagen 2021

Tid: Torsdagen den 26 augusti 2021 kl 14-20

Plats: Alandica Kultur och Kongress och Brasserie Ångbåtsbryggan, Mariehamn

Tema: 100 år av egensinnigt entreprenörskap

Näringslivsdagen 2021 bjuder bland annat på föreläsningar med Annika Winsth, chefekonom på Nordea, Mathias Wikström, CEO & Founder på Doconomy AB och Kristina Närman, grundare Care of Next AB, föreläsare och författare.

Sist men inte minst intervjuas två av Ålands största entreprenörer, Trygve Eriksson och Anders Wiklöf, av journalisten Staffan Bruun.

Dagen avrundas med middag, paneldebatt och nöjen på Ångbåtsbryggan. Moderator är Jenki Rask och journalistduon Stefan Lundberg och Staffan Bruun står för underhållningen.
 

Näringslivsdagen 2020

Välkommen på Näringslivsdagen som ger dig den bästa starten på hösten. Samla dina kolleger, lär dig något nytt och insprireras. 

Tid: Torsdagen den 27 augusti 2020
Plats: Alandica Kultur och Kongress.
Tema: Coronasituationen - hur påverkar det Åland
 

Vi har ändrat temat för årets Näringslivsdag. Naturligtvis behöver vi beröra Corona-situationen och dess effekter på Åland.

Därför bjuder vi istället in beslutsfattare och experter som ger oss en bild av situationen.

Efter föreläsningen arrangeras en middag där vi även har en paneldiskussion om hur vi går vidare.

Näringslivsdagen 2019

Näringslivsdagen 2019 fokuserade på "Inspirerande tillväxt". Bakgrunden var konstaterandet att Åland under perioden 2007-2017 halkade efter omvärlden rejält när det gäller BNP-tillväxt. Vi ville fokusera på hur vi vänder det.

Vi inledde med Svante Randlert som gav oss en inspirerande föreläsning om vad som förenar de företag som ökar omsättning, marknadsandel och lönsamhet. Engagerade medarbetare är det korta svaret. Vi fortsatte med Thomas Ek som berättade sin historia inom OBH Nordica. Thomas avslutade med sina framgångsnycklar. 

Efter kaffepausen tog Annika Winsth över och berättade om varför tillväxt är nödvändig. Tillväxt en förutsättning för hållbarhet. Hon gav oss också en utblick över det aktuella ekonomiska läget globalt, något som visade att Ålands tillväxt de kommande åren knappast får draghjälp av världsekonomi.

Avslutningsvis berättade Jouko Kinnunen om ÅSUB:s tillväxtutredning som pågår just nu. Han berättade om Ålands tillväxt - vad som dragit och vad som hindrat samt några inblickar i hur företagen ser på sin verksamhet om fem år. Rapporten kommer i november.

Vi avslutade dagen med en middag på Brasserie Ångbåtsbryggan, där vi avnjöt en "åländsk" middag. Efter middagen hade vi en paneldiskussion med Annika Winsth, Jouko Kinnunen, Camilla Gunell (näringsminister) och Mats Perämaa (finansminister). Diskussionen handlade om vad vi ska göra på Åland. Rent konkret kom det fram att hållbarhet är viktigt, men att vi även behöver se på konkurrenskraften och företagens villkor.

Näringslivsdagen 2018

Näringslivsdagen 2018 fokuserade på det nya entreprenörskapet som växer fram i den digitala förändring vi ser just nu. Förändringen utmanar befintliga affärsmodeller och skapar nya möjligheter.

Elisabet Elmsäter Vegsö berättade om handelns förändring just nu. Hennes föreläsning byggde på två rapporter från Svensk Handel/HUI - dels om det stora detaljhandelsskiftet, dels den fysiska handelsplatsen i en digital värld. Hennes budskap var att man behöver förhålla sig till den här utvecklingen som drastiskt påverkar handeln, men att de fysiska handelsplatserna kommer att vara kvar. Däremot behöver man anpassa sig till konsumenternas nya krav.

Eva Hamilton fortsatte med en föreläsning om ledarskap i förändring - när allt rör sig. Hon konstaterade att vi just nu lever i en omvälvande tid när demokrati, välfärd och affärsmodeller utmanas. Det är lätt att stå handfallen som ledare och inte riktigt veta vart man ska styra sin organisation. Ett modernt ledarskap förutsätter således att man erkänner det och är villig att ändra på riktningen ifall omvärlden kräver det.

Clara Lidström och Annakarin Nyberg berättade slutligen om ett nytt entreprenörskap. Clara Lidström driver bloggen Underbara Clara och genom att kombinera deras kunskap om internet har de lanserat klädmärken och barnböcker med stor succé. De visade hur bloggen blir en genomtänkt mediestrategi där kan få direkt feedback från kunder om deras önskemål. Mycket inspirerande.

Näringslivsdagen avslutades på Brasserie Ångbåtsbryggan där vi samlades för ett trevligt mingel och en välsmakande middag.

Näringslivsdagen 2017

Näringslivsdagen 2017 fokuserade på "Hållbarhet - att bygga ett vinnande lag".

Per Grankvist föreläste om en av vår tids stora frågor - hållbarhet och huruvida man kan tjäna pengar på det? Han berättade om de olika delarna inom området (CSR, miljö och etik) och hur företag kan arbeta med dessa frågor för att öka sin lönsamhet. Genom att utgå från konkreta exempel förklarade Per hur hållbarhetsfrågorna förändrar det sätt företag och organisationer arbetar och samarbetar.

Elisabet Vinberg Hearn berättade om hur man skapar framgångsrika, vinnande team. Hennes tiopunktslista över vad som krävs för att nå detta var mycket inspirerande. Dagen fortsatte med IFK Mariehamns väg till framgång.

Thomas Lundberg och Peter Lundberg berättade om hur IFK målmedvetet och långsiktigt arbetade med gruppdynamik och rätt fokus. Ett arbete som ledde hela vägen till ligaguld 2016. Alexander Bard avslutade dagen med en träffsäker föreläsning om hur vår kommunikation växte fram genom historien. Vi står nu inför den fjärde kommunikationsrevolutionen och därför kommer den digitala utvecklingen  att förändra oss.  

Vi avslutade kvällen med en middag på Ångbåtsbryggan, kryddat med en intressant paneldiskussion.

 

Näringslivsdagen 2016

Näringslivsdagen fokuserade på en uppdatering av världen, där Staffan Landin visade hur världen faktiskt har blivit bättre. Cecilia Andrén Nyström om att arbeta med organisationer i tredje världen och Michael Lemner om hur detaljhandeln blir digital. Under middagen berättade Christian Bönnelyche om appen "Blågult inifrån" som ger fotbollen en direktkontakt med sina supportrar.

 

Näringslivsdagen 2015

Näringslivsdagen 2015 hölls torsdagen den 27 augusti på Alandica. Över 200 personer samlades för att lyssna på Magnus Lundberg, Jens Lind och Anna Serner. Ålands Näringsliv delade även ut stipendier till unga entreprenörer från vår stipendiefond.

Näringslivsdagen avslutades med middag där vi fick en presentation av sociala robotar från några av de främsta forskarna i världen. Stämningen var på topp och betygen goda. Jörgen Pettersson beskrev Näringslivsdagen såhär. Martin Nilsson filmade Nao - roboten som avslutade kvällen.

 

Näringslivsdagen tidigare år

Under åren har flera kvalificerade föreläsare besökt dagen. Här kan bl.a. nämnas:

Anders Hägerstrand
Alexander Bard
Anna Serner
Annakarin Nyberg
Annika Winsth
Carin Holmquist
Carl-Johan Jarnheimer
Cecilia Andrén-Nyström
Clara Lidström
Elisabet Elmsäter Vegsö
Elisabet Vinberg-Hearn
Ebba Lindsö
Eva Hamilton
Frida Boisen
Jens Lind
Johan Stael von Hollstein
Jonas Kjellberg
Jouko Kinnunen
Magnus Lundberg
Maria S Wiklander
Martin Granholm
Michael Lemner
Per Grankvist
Per Holknekt
Risto EJ Pentillä  
Paolo Roberto
Pär Lange
Staffan Landin
Stefan Hyttfors
Svante Randlert
Thomas Ek
Ylva Lindberg

#näringslivsdagen