Näringslivsdagen

Näringslivsdagen är ett årligt återkommande evenemang. Näringslivsdagen arrangerades första gången 2007 och under åren har den utvecklats med att erbjuda föreläsningar i världklass och stora möjligheter att nätverka med både det svenska, finska och åländska näringslivet.

Näringslivsdagen 2024

Datum: Torsdagen den 29.8.2024

Plats: Alandica Kultur och Kongress och kvällsprogram på hotell Arkipelag

Årets tema: Navigera rätt in i framtiden!

Anmäl dig här
 

Fredrik Reinfeldt - Vart är världen på väg?

Fredrik Reinfeldt har varit med i svensk och internationell politik i över 25 år. Fredrik Reinfeldt var statsminister i Sverige under två mandatperioder åren 2006-2014 samt partiordförande för moderaterna 2003-2015. Han har ett omfattande internationellt nätverk efter åtta år som ledamot av Europeiska Rådet och efter ett halvår som ordförande för EU. Fredrik Reinfeldt är idag verksam som företagare, föreläsare och rådgivare.
 

Paulina Modlitba - Välkommen till en framtid genomsyrad av AI - och varför vi ska vara mer pepp än depp!

Paulina Modlitba är en av Sveriges främsta thought-leaders inom teknik och innovation. I rollen som ängelinvesterare i techbolag, styrelseproffs, föreläsare och konsult tar hon sig an samhällets stora utmaningar med omättlig passion. 
 

Eva-Lena Lundgren-Henriksson - Den gränslösa organisationen

Eva-Lena Lundgren-Henriksson, Ekonomie doktor, är född och uppvuxen på Åland. Hon forskar och undervisar vid Hanken Svenska Handelshögskolan om strategisk förändring, identitetsfrågor, samt nya former av organisering på sociala medier. Hennes publicerade samt pågående forskning utförs inom ramen för bl.a. organisations- och kommunsammanslagningar, kvinnligt entreprenörskap, samt polariserade debatter på sociala medier såsom NATO diskussionen.
 

Kurt Erik Lindqvist - Affärsmodeller i förändring – hur vi alla kommer att anpassa oss till en ny verklighet med AI

Kurt Erik Lindqvist har en lång karriär inom Telekom med chefsbefattningar i flera länder. Han har bidragit till standardisering inom Internet samt bidragit till utvecklingen av internationella överenskommelser om styrningen av Internet inom FN. 2002-2016 var han VD för Netnod som driver och utvecklar kritisk telekom infrastruktur i Sverige och många av världens länder. Sedan 2016 arbetar han på London Internet Exchange i London, en av världens största plattformar och marknadsplatser för utbyte av Internettrafik, där han sedan 2019 är VD.
 

Jenny Carlstedt och Therese Karlsson - Konsten och kulturen – både vårt ankare och vårt segel!

Pianist: Patrik Komorowski.

 

Kvällsprogram 


Dagen avslutas med 3-rätters middag inklusive dryck och stämningsfull musik av Patrik Komorowski på piano.

Brasdiskussion med Paulina Modlitba och Jenny Carlstedt under rubriken Navigera rätt in i framtiden! Samtalsledare är Birgitta Eriksson, affärsutvecklare på Ålands Näringsliv och företagare.

 

Välkommen att boka din biljett här.

 

Läs mer om programmet och föreläsarna i bilagan längst ner på sidan.

 

Näringslivsdagen 2023

Datum: Torsdagen den 31 augusti 2023

Plats: Alandica Kultur och Kongress och kvällsprogram på hotell Arkipelag.

Årets tema: Näringslivet i förändring - innovativa lösningar driver utvecklingen framåt

Program

Elin Häggberg: Artificiell intelligens – superkraft eller energitjuv? 

I huvudet på en entreprenör med Douglas Roos

Annette Höglund- Dönnes: Virtuella Tvillingar accelererar resan på väg mot global hållbarhet

Amy Skogberg: Kickstarta hösten med en energiboost

Kvällsprogram

Middag och paneldebatt under rubriken Rädd eller redo för AI.
I panelen deltar:

  • Elin Häggberg, driver bloggen Teknifik och föreläser inom digitalisering, kommunikation, teknik och framtid
  • Annette Höglund- Dönnes, Infrastructure, Energy & Materials, samt Marine & Offshore i Norden, Dassault Systèmes
  • Sara Björk-Södergård, Chief Product Officer, Paf
  • Jannike Nordström, Avdelningschef Affärsutveckling, Ålandsbanken

 


Näringslivsdagen 2022


Tid: Torsdagen den 25 augusti 2022

Plats: Alandica Kultur och Kongress och kvällsprogram på Brasserie Ångbåtsbryggan, Mariehamn

Årets tema är Åland 100 – Hållbarhet och samhällsansvar - från utmanande förändring till framgång!

Program

*Frida Boisen, författare, journalist, digital strateg, tv-profil; Anta utmaningen och se möjligheterna.

*Anders Hägerstrand, journalist, nyhetschef, Dagens Industri; Oberoende journalistik och ett hållbart näringsliv på Åland.

*Paneldiskussion med moderator Jens Berg med rubriken hållbarhet och samhällsansvar.

*Maria S. Wiklander, entreprenör, co-working lead och styrelseproffs; Jobb, liv och hållbarhet.

Kvällsprogram med middag på Brasserie Ångbåtsbryggan och paneldebatt och stand-up med Joacim Björkvall.

 

Näringslivsdagen 2021


Tid: Torsdagen den 26 augusti 2021 kl 14-20

Plats: Alandica Kultur och Kongress och Brasserie Ångbåtsbryggan, Mariehamn

Tema: 100 år av egensinnigt entreprenörskap

Näringslivsdagen 2021 bjuder bland annat på föreläsningar med Annika Winsth, chefekonom på Nordea, Mathias Wikström, CEO & Founder på Doconomy AB och Kristina Närman, grundare Care of Next AB, föreläsare och författare.

Sist men inte minst intervjuas två av Ålands största entreprenörer, Trygve Eriksson och Anders Wiklöf, av journalisten Staffan Bruun.

Dagen avrundas med middag, paneldebatt och nöjen på Ångbåtsbryggan. Moderator är Jenki Rask och journalistduon Stefan Lundberg och Staffan Bruun står för underhållningen.
 

Näringslivsdagen 2020


Välkommen på Näringslivsdagen som ger dig den bästa starten på hösten. Samla dina kolleger, lär dig något nytt och insprireras. 

Tid: Torsdagen den 27 augusti 2020
Plats: Alandica Kultur och Kongress.
Tema: Coronasituationen - hur påverkar det Åland
 

Vi har ändrat temat för årets Näringslivsdag. Naturligtvis behöver vi beröra Corona-situationen och dess effekter på Åland.

Därför bjuder vi istället in beslutsfattare och experter som ger oss en bild av situationen.

Efter föreläsningen arrangeras en middag där vi även har en paneldiskussion om hur vi går vidare.

Näringslivsdagen 2019


Näringslivsdagen 2019 fokuserade på "Inspirerande tillväxt". Bakgrunden var konstaterandet att Åland under perioden 2007-2017 halkade efter omvärlden rejält när det gäller BNP-tillväxt. Vi ville fokusera på hur vi vänder det.

Vi inledde med Svante Randlert som gav oss en inspirerande föreläsning om vad som förenar de företag som ökar omsättning, marknadsandel och lönsamhet. Engagerade medarbetare är det korta svaret. Vi fortsatte med Thomas Ek som berättade sin historia inom OBH Nordica. Thomas avslutade med sina framgångsnycklar. 

Efter kaffepausen tog Annika Winsth över och berättade om varför tillväxt är nödvändig. Tillväxt en förutsättning för hållbarhet. Hon gav oss också en utblick över det aktuella ekonomiska läget globalt, något som visade att Ålands tillväxt de kommande åren knappast får draghjälp av världsekonomi.

Avslutningsvis berättade Jouko Kinnunen om ÅSUB:s tillväxtutredning som pågår just nu. Han berättade om Ålands tillväxt - vad som dragit och vad som hindrat samt några inblickar i hur företagen ser på sin verksamhet om fem år. Rapporten kommer i november.

Vi avslutade dagen med en middag på Brasserie Ångbåtsbryggan, där vi avnjöt en "åländsk" middag. Efter middagen hade vi en paneldiskussion med Annika Winsth, Jouko Kinnunen, Camilla Gunell (näringsminister) och Mats Perämaa (finansminister). Diskussionen handlade om vad vi ska göra på Åland. Rent konkret kom det fram att hållbarhet är viktigt, men att vi även behöver se på konkurrenskraften och företagens villkor.

Näringslivsdagen 2018


Näringslivsdagen 2018 fokuserade på det nya entreprenörskapet som växer fram i den digitala förändring vi ser just nu. Förändringen utmanar befintliga affärsmodeller och skapar nya möjligheter.

Elisabet Elmsäter Vegsö berättade om handelns förändring just nu. Hennes föreläsning byggde på två rapporter från Svensk Handel/HUI - dels om det stora detaljhandelsskiftet, dels den fysiska handelsplatsen i en digital värld. Hennes budskap var att man behöver förhålla sig till den här utvecklingen som drastiskt påverkar handeln, men att de fysiska handelsplatserna kommer att vara kvar. Däremot behöver man anpassa sig till konsumenternas nya krav.

Eva Hamilton fortsatte med en föreläsning om ledarskap i förändring - när allt rör sig. Hon konstaterade att vi just nu lever i en omvälvande tid när demokrati, välfärd och affärsmodeller utmanas. Det är lätt att stå handfallen som ledare och inte riktigt veta vart man ska styra sin organisation. Ett modernt ledarskap förutsätter således att man erkänner det och är villig att ändra på riktningen ifall omvärlden kräver det.

Clara Lidström och Annakarin Nyberg berättade slutligen om ett nytt entreprenörskap. Clara Lidström driver bloggen Underbara Clara och genom att kombinera deras kunskap om internet har de lanserat klädmärken och barnböcker med stor succé. De visade hur bloggen blir en genomtänkt mediestrategi där kan få direkt feedback från kunder om deras önskemål. Mycket inspirerande.

Näringslivsdagen avslutades på Brasserie Ångbåtsbryggan där vi samlades för ett trevligt mingel och en välsmakande middag.

Näringslivsdagen 2017


Näringslivsdagen 2017 fokuserade på "Hållbarhet - att bygga ett vinnande lag".

Per Grankvist föreläste om en av vår tids stora frågor - hållbarhet och huruvida man kan tjäna pengar på det? Han berättade om de olika delarna inom området (CSR, miljö och etik) och hur företag kan arbeta med dessa frågor för att öka sin lönsamhet. Genom att utgå från konkreta exempel förklarade Per hur hållbarhetsfrågorna förändrar det sätt företag och organisationer arbetar och samarbetar.

Elisabet Vinberg Hearn berättade om hur man skapar framgångsrika, vinnande team. Hennes tiopunktslista över vad som krävs för att nå detta var mycket inspirerande. Dagen fortsatte med IFK Mariehamns väg till framgång.

Thomas Lundberg och Peter Lundberg berättade om hur IFK målmedvetet och långsiktigt arbetade med gruppdynamik och rätt fokus. Ett arbete som ledde hela vägen till ligaguld 2016. Alexander Bard avslutade dagen med en träffsäker föreläsning om hur vår kommunikation växte fram genom historien. Vi står nu inför den fjärde kommunikationsrevolutionen och därför kommer den digitala utvecklingen  att förändra oss.  

Vi avslutade kvällen med en middag på Ångbåtsbryggan, kryddat med en intressant paneldiskussion.

 

Näringslivsdagen 2016


Näringslivsdagen fokuserade på en uppdatering av världen, där Staffan Landin visade hur världen faktiskt har blivit bättre. Cecilia Andrén Nyström om att arbeta med organisationer i tredje världen och Michael Lemner om hur detaljhandeln blir digital. Under middagen berättade Christian Bönnelyche om appen "Blågult inifrån" som ger fotbollen en direktkontakt med sina supportrar.

 

Näringslivsdagen 2015


Näringslivsdagen 2015 hölls torsdagen den 27 augusti på Alandica. Över 200 personer samlades för att lyssna på Magnus Lundberg, Jens Lind och Anna Serner. Ålands Näringsliv delade även ut stipendier till unga entreprenörer från vår stipendiefond.

Näringslivsdagen avslutades med middag där vi fick en presentation av sociala robotar från några av de främsta forskarna i världen. Stämningen var på topp och betygen goda. Jörgen Pettersson beskrev Näringslivsdagen såhär. Martin Nilsson filmade Nao - roboten som avslutade kvällen.

 

Näringslivsdagen tidigare år


Under åren har flera kvalificerade föreläsare besökt dagen. Här kan bl.a. nämnas:

Anders Hägerstrand
Alexander Bard
Anna Serner
Annakarin Nyberg
Annika Winsth
Carin Holmquist
Carl-Johan Jarnheimer
Cecilia Andrén-Nyström
Clara Lidström
Elisabet Elmsäter Vegsö
Elisabet Vinberg-Hearn
Ebba Lindsö
Eva Hamilton
Frida Boisen
Jens Lind
Johan Stael von Hollstein
Jonas Kjellberg
Jouko Kinnunen
Magnus Lundberg
Maria S Wiklander
Martin Granholm
Michael Lemner
Per Grankvist
Per Holknekt
Risto EJ Pentillä  
Paolo Roberto
Pär Lange
Staffan Landin
Stefan Hyttfors
Svante Randlert
Thomas Ek
Ylva Lindberg


#näringslivsdagen