Gemenskapsintern handel

Nedanstående information är en sammanställning och förenkling av Skatteförvaltningens och Tullens anvisningar. Syftet är att ge en översiktlig bild av förfarandena. Läs de ursprungliga anvisningarna för att vara säker på att få den korrekta och aktuella bilden av förfarandena. Ålands Näringsliv reserverar sig för eventuella felaktigheter eller uppdateringar som vi ej har tagit hänsyn till i texten.
 

Varuhandel över skattegränsen

Även om Åland hör till EU och tullunionen, står landskapet utanför EU:s skatteområde. Varuhandel över Ålands skattegräns utgör därför export och import med tullformaliteter. 

Instruktionerna för varuhandel över skattegränsen hittar du här.
 

Gemenskapsintern handel

På varuhandel mellan näringsidkare i olika EU-länder (inom skatteområdet) tillämpas i regel bestämmelserna om gemenskapsintern handel. Gemenskapsintern handel innebär försäljning av lös egendom mellan momsregistrerade näringsidkare så att varan transporteras från ett EU-land till köparen i ett annat EU-land. Gemenskapsintern försäljning är skattefri och köparen redovisar moms på gemenskapsinterna förvärv. I gemenskapsintern handel agerar parterna med sina momsregistreringsnummer (VAT-nummer).

Läs mer om gemenskapsintern handel på Skatteförvaltningens webbplats samt i Skatteförvaltningens anvisning Mervärdesbeskattning i EU-varuhandeln.
 

Gemenskapsintern handel och åländska företag

Åländska företag kan inte använda sitt momsregistreringsnummer vid varuhandel över skattegränsen, eftersom det utgör export och import då Åland ligger utanför EU:s skatteområde.

Ett åländskt företag kan dock bedriva gemenskapsintern handel i övriga Finland, om varor inte transporteras över skattegränsen. Då kan även ett åländskt företag använda sitt finländska momsregistreringsnummer, som består av landskoden FI och företagets FO-nummer utan bindestrecket.

Läs mer om gemenskapsintern handel för åländska företag i Skatteförvaltningens anvisning Den åländska skattegränsen i mervärdesbeskattningen (kap. 2.3.2).


Trepartshandel

Ett åländskt företag kan också vara en part i trepartshandel i en situation där företaget är den första köparen i trepartshandel och varan transporteras direkt från den första säljaren till den andra köparen, utan att varan går via Åland eller övriga Finland.

Se exempel 6 i kap. 2.3.2 i Skatteförvaltningens anvisning Den åländska skattegränsen i mervärdesbeskattningen. Du kan läsa mer om trepartshandel i Skatteförvaltningens anvisning Mervärdesbeskattning i EU-varuhandeln (kap. 8.3).
 

Intrastat-redovisning av gemenskapsintern handel

Gemenskapsintern handel är utan tullformaliteter, men när ett företag överskrider tröskelvärdena för EU-införsel och -utförsel behöver företaget rapportera sin gemenskapsinterna handel genom Intrastat-redovisning. År 2025 är tröskelvärdena:

  • vid införsel: 800 000 euro
  • vid utförsel: 800 000 euro.

Tullen kontaktar de företag som rapporteringsskyldigheten börjar för. Se Tullens webbplats för närmare information om Intrastat-redovisning.


Skattegränsrådgivning

Ålands Näringslivs skattegränskontor erbjuder kostnadsfri rådgivning om handel över skattegränsen.
 

Kontaktuppgifter
 

Vänligen observera att den av Ålands Näringsliv tillhandahållna avgiftsfria skattegränsrådgivningen om den åländska skattegränsen inte är personlig skatterådgivning utan en allmän informationstjänst. Ålands Näringsliv garanterar inte noggrannheten, fullständigheten eller användbarheten av den information som tillhandahålls inom ramen för skattegränsrådgivningen. Ålands Näringsliv ansvarar inte för resultaten av den information som lämnas. Nyttjaren av informationstjänsten förstår att tillämpningen av informationen som ges är beroende av flera faktorer, inklusive nyttjarens eget agerande och beslut. Nyttjaren förstår och accepterar att alla beslut baserade på den givna informationen är nyttjarens eget ansvar. Om nyttjaren önskar individuell skatte- eller skattegränsrådgivning behöver nyttjaren kontakta Tullen, Skatteförvaltningen eller professionell skatterådgivare.