17 december 2012

Julklappar marknadsförs i nya kanaler

Det gäller framför allt klädhandeln och sport- och fritidshandeln menar man från Svensk Handel. I deras rapport om julhandeln 2012 framgår att 56 procent av handlarna fortfarande väljer att marknadsföra sig med annonser i dagstidningar. Möbelhandlare och klädhandlare står för merparten av annonserna, cirka 85 procent respektive 70 procent.

I Svensk Handels rapport om julhandeln 2012 framgår att 56 procent av handlarna fortfarande väljer att marknadsföra sig med annonser i dagstidningar. Möbelhandlare och klädhandlare står för merparten av annonserna, cirka 85 procent respektive 70 procent.

Andra vanliga kanaler att marknadsföra sig via är den egna hemsidan eller med direktreklam. Allt fler väljer även att synas i sociala medier. 30 procent marknadsför sig via tillexempel Facebook och Twitter vilket innebär en fortsatt stark ökning för dessa kanaler. Den största delen annonsörer utgörs av klädhandlare och de verksamma inom sport- och fritidshandeln.

- I och med att allt fler svenskar har börjat använda sociala medier är det naturligt att den kanalen växer snabbt när det gäller marknadsföring. En annan möjlighet för handlare att nå sina kunder är genom olika mobilapplikationer.

Men appar i så kallade smart phones används ännu bara av relativt få butiker. Sex procent kommer i år att marknadsföra sig med hjälp av denna teknik jämfört med fem procent i fjol.

Sju procent av de tillfrågade uppger att de inte använder någon marknadsföring alls.

I Svensk Handels trendrapport iFramtiden från 2012 har begreppet Festination lyfts framen ny trend, fest och destination i samverkan. Aktörer som till exempel handlare, fastighetsägare med flera går samman i en Festination för att tillsammans skapa upplevelser för konsumenterna. I år kommer drygt var tredje handlare att ha egna aktiviteter i sina butiker och var fjärde kommer att satsa på gemensamma aktiviteter tillsammans med köpcentrumet eller andra handlare i omrI Svensk Handels rapport om julhandeln 2012 framgår att 56 procent av handlarna fortfarande väljer att marknadsföra sig med annonser i dagstidningar. Möbelhandlare och klädhandlare står för merparten av annonserna, cirka 85 procent respektive 70 procent.

Andra vanliga kanaler att marknadsföra sig via är den egna hemsidan eller med direktreklam.

Allt fler väljer även att synas i sociala medier. 30 procent marknadsför sig via tillexempel Facebook och Twitter vilket innebär en fortsatt stark ökning för dessa kanaler. Den största delen annonsörer utgörs av klädhandlare och de verksamma inom sport- och fritidshandeln.

- I och med att allt fler svenskar har börjat använda sociala medier är det naturligt att den kanalen växer snabbt när det gäller marknadsföring. En annan möjlighet för handlare att nå sina kunder är genom olika mobilapplikationer, säger Lisa Burden, ansvarig för handelsutveckling på Svensk Handel.

Men appar i så kallade smart phones används ännu bara av relativt få butiker. Sex procent kommer i år att marknadsföra sig med hjälp av denna teknik jämfört med fem procent i fjol.

Sju procent av de tillfrågade uppger att de inte använder någon marknadsföring alls.

I Svensk Handels trendrapport iFramtiden från 2012 har begreppet Festination lyfts framen ny trend, fest och destination i samverkan. Aktörer som till exempel handlare, fastighetsägare med flera går samman i en Festination för att tillsammans skapa upplevelser för konsumenterna. I år kommer drygt var tredje handlare att ha egna aktiviteter i sina butiker och var fjärde kommer att satsa på gemensamma aktiviteter tillsammans med köpcentrumet eller andra handlare i området.

Källa: Svensk Handel