20 september 2013

Sverige - Så kan stölder i butiker minska

Snatterier och kundstölder har inte minskat, trots att antalet polisanmälningar har gått ner de senaste åren. Svensk Handel vill se åtgärder för att minska svinnet.

– Jag får fler brev från Polisen än vad jag får från Ica. Ändå måste jag prioritera och har inte möjlighet att anmäla alla stölder som görs i min och min frus butik. Idag hinner vi bara med att polisanmäla de personer som är direkt hotfulla eller våldsamma, resten får vi helt enkelt hoppa över, säger Örjan Josefsson, handlare på ICA Nära Sergels Torg.

För att minska stölderna vill Svensk Handel bland annat att begreppet snatteri tas bort ur lagstiftningen och att beloppsgränsen för stöld sänks. I dag klassas en stöld som snatteri om en person stjäl varor för under 1000 kr.

– Det är tre fulla matkassar med varor för en hel familj. Dessutom är det fritt fram för en person att fortsätta till nästa butik och stjäla till exempel kläder för samma summa och fortfarande bara klassas som en snattare, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel.

Straffen för upprepade stölder måste skärpas och polis och åklagare måste prioritera bekämpandet av häleri där varor stjäls för att säljas vidare.

– Organiserade ligor plundrar detaljhandeln på kläder och elektronik medan personalen står maktlösa. Medan två personer uppehåller personalen med frågor, länsar två andra personer en hel vägg med till exempel jackor. Tyvärr är detta inte prioriterade fall hos polisen, säger Per Geijer.

Svensk Handel kräver också lagändringar som gör det lättare för butiker att porta kända snattare. Idag kan samma person bli ombedd att lämna en butik efter ett snatteriförsök bara för att nästa dag promenera in igen och göra samma sak. Det vittnar Örjan Josefsson om.

– Vi har ofta personer inne i vår butik som vi upptäckte försökte stjäla dagen innan men som blev påkomna. Nästa dag är de tillbaka. Polis och åklagare måste börja förstå att snatteri inte handlar om skolbarn som tar en enstaka godispåse utan om allvarlig och systematisk brottslighet som får stora konsekvenser för både medarbetare och kunder, oavsett om det gäller att stjäla varor i livsmedelsbutiker eller stora volymer i den övriga detaljhandeln, säger Per Geijer.

Läs mer om svinnet i svenska butiker: http://www.svenskhandel.se/Documents/Rapporter/2013/St%c3%b6lder%20och%20annat%20svinn%20i%20svenska%20butiker.pdf?epslanguage=sv

Källa: Svensk Handel