12 december 2015

Kostnadskonkurrenskraftpaketet är en välmotiverad helhet men risken är att priskonkurrenskraften försämras på nytt

Utkastet till regeringens proposition om åtgärder som förstärker kostnadskonkurrenskraften har publicerats. Regeringen föreslår utöver nedskärningar av semesterpenningen flera ändringar i arbetslagstiftningen som syftar till att förbättra Finlands kostnadskonkurrenskraft. Enligt Företagarna i Finland är största delen av regeringens planer för att förbättra konkurrenskraften rätt riktade.

Företagarna i Finland ser dock en fara i obalansen i reformerna: begränsningar av kollektivavtalsparternas avtalsfrihet skulle vara i kraft bara i tre år men paketets reglering om ändringsskydd – den uppsagdas rätt till företagshälsovård och utbildning – skulle vara permanent. Detta ökar arbetsgivarens utgifter.

– Det är sannolikt att man försöker kompensera begräsningen av avtalsfriheten under kollektivavtalsrundan nästa höst. I detta ingår en risk för att enhetsarbetskostnader ökar på lång sikt påpekar FiF:s VD Jussi Järventaus.

I den konsekvensbedömning som ingår i utkastet utgår man från att de föreslagna åtgärderna skapar 38 000 nya arbetsplatser.

– Bedömningen har dock inte i tillräckligt hög grad tagit hänsyn till hotet för ökade kostnader säger Järventaus.

För sysselsättande företagare är det viktigt att man alltjämt kan avtala om semesterpenningen i anställningskontrakt

Regeringen vill införa skyldigheten att betala semesterpenning bara i nya anställningskontrakt som ingås efter att lagen trätt i kraft. Även då kunde man i ett anställningskontrakt komma överens om att ingen semesterpenning betalas ut. Enligt propositionen behöver de företag som inte för närvarande betalar ut semesterpenning inte heller göra det i fortsättningen.

– Detta var FiF:s mest centrala mål under beredningen eftersom utvidgningen av betalningsskyldigheten skulle öka företagens utgifter och försvåra sysselsättandet avsevärt säger Järventaus.

– Det skulle dock vara tydligast att regleringen under den fortsatta beredningen ändras så att den bara sträcker sig till sådana situationer där det finns bestämmelser om semesterpenningen i kollektivavtalet. Detta skulle vara möjligt både juridiskt och tekniskt.

Det effektivaste sättet att öka kostnadskonkurrenskraften är utvidgningen av lokalt avtalande 

Enligt FiF är det effektivaste sättet att förbättra sysselsättningen och företagens konkurrenskraft att utvidga möjligheterna till lokalt avtalande genom lagstiftning i enlighet med regeringsprogrammets mål.

– På arbetsplatserna behövs större möjligheter att ingå lokala avtal i synnerhet för att främja företagens tillväxt och förbättra sysselsättningen poängterar Järventaus.

Utkastet till regeringens proposition om åtgärder som förstärker kostnadskonkurrenskraften har nu sänts på remiss varefter det kommer att vidareberedas av en arbetsgrupp vid arbets- och näringsministeriet. Företagarna i Finland deltar i beredningen. Avsikten är att lagändringarna ska träda i kraft nästa sommar om arbetsmarknadsorganisationerna inte når en överenskommelse om åtgärder som förbättrar konkurrenskraften som tillfredsställer regeringen.



Källa: Företagarna i Finland