18 oktober 2011

Svenskarna snattar mest i Norden

Svenskarna är de värsta snattarna i Norden. I år stjäls varor för 6,4 miljarder kronor från svenska butiker. Accessoarer, rakningsprodukter och kött tillhör de mest stöldbegärliga varorna. Även ost, barnkläder och kosmetika är populärt att sno, visar en undersökning från säkerhetsföretaget Checkpoint Systems.

- Vi har folk som använder butiken som kylskåp och fullständigt skiter i att man ska betala för grejer. Det finns också ligor som stjäl. De tar chokladkakor och Nescafé som det finns en andrahandsmarknad för, säger Örjan Josefsson, Icahandlare i Stockholm.

Häleri stort problem
Branschorganisationen Svensk Handel menar att häleridelen är ett "jätteproblem". Enligt säkerhetschef Per Geijer är det väldigt lätt att omsätta stulna varor i pengar.

- Vi har organiserade stölder där man går in i butiken och tömmer en hel sektion på varor. Då är det beställningsjobb och man säljer det direkt vidare, säger Per Geijer.

Stölderna utgör i dag 1,4 procent av de svenska butikernas omsättning. Det är mest i hela Norden. Per Geijer kan inte förklara varför det stjäls mer här än i Norge, Finland och Danmark. Lagstiftningen är det inget fel på, menar han.

- Men vi har ett rättssystem som lämnar en del övrigt att önska. När butikerna polisanmäler brotten är det ingen som bryr sig om det. Därför låter många bli att polisanmäla och polisen tolkar det som att stölderna går ned, säger Per Geijer och får medhåll av Örjan Josefsson:

- Mörkertalet är stort. Vill vi att polisen ska komma kan vi få stå och vänta en timme, säger Icahandlaren.

TT: Innebär det att ni slutar att polisanmäla snattare?

- Ja, vi plockar av dem grejerna och så får de gå sedan, säger Örjan Josefsson som uppskattar att över två procent av omsättningen i hans butik försvinner i stölder.

Inte lågprioriterat
Enligt polisen är snatterier och butiksstölder inte lågprioriterade ärenden. Men precis som så mycket annat i samhället handlar det om resurser.

- Ibland är resurserna mindre och då kan man inte skicka polis direkt. Det kan vara ett problem, men vi struntar inte i brotten, säger Peter Enell, chef för stöldgruppen på närpolisen Klara i Stockholm.

Så hur kan butiker förhindra att varor stjäls? Per Geijers tips är enkelt:

- Jag vill hävda att den mest effektiva tekniken är att ha folk på golvet som kan möta kunden när den kommer in i butiken. Personalen ska orka att lyfta blicken och säga hej, det är otroligt viktigt, säger han.

Källa: Annika Carpman/TT