13 juni 2013

Finanspolitiska ministerutskottet drog upp linjer för vindkraftsstödet på Åland

Enligt dessa ställer sig regeringen positiv till att staten bidrar till det produktionsstöd som betalas för el som produceras vid de vindkraftverk som ska byggas i landskapet. För närvarande har inte Åland något gällande tariffsystem med inmatningspris för vindkraften.

- Jag är mycket nöjd med att vi nu gjort framsteg i en fråga som varit aktuell i flera år. Arrangemanget markerar regeringens positiva inställning till främjandet av vindkraften inom hela landet, konstaterar näringsminister Jan Vapaavuori.

Energipolitiken faller inom landskapets behörighet, och behörighetsförhållandena ska inte ändras. Lanskapet förbinder sig att genom sina egna beslut och den finansiering som krävs för verkställande av besluten fullgöra de åtaganden i fråga om förnybar energi som följer av EU-rätten och öka andelen förnybara energikällor i landskapet med minst 9,5 procent fram till 2020, vilket är det mål som EU uppställt för Finland.

På denna grund inleder regeringen snabbt förhandlingar med Ålands landskapsregering om villkoren för statens deltagande och om landskapets finansieringsandel i samband med tre vindkraftsprojekt (Långnabba I och II samt Stenarna).

Det är fråga om en självständig stödordning som inte ändrar rikets tariffsystem med inmatningspris för vindkraft. Det anslag som årligen behöver upptas i statsbudgeten för att täcka kostnaderna för inmatningspriset i samband med nämnda projekt uppskattas vara initialt cirka sex miljoner euro, av vilket belopp landskapet betalar cirka 1,5 miljoner i ersättning till staten. Stödet ska betalas i 12 års tid. Målet är statens långsiktiga engagemang i arrangemanget, och beslut om statens bidrag ska fattas årligen i samband med budgeten.

Beredningen av de författningar som ingår i riktlinjerna och de förfaranden som EU:s regler om statligt stöd kräver kommer sannolikt att ta tid. Projekten bedöms kunna bli genomförda omkring år 2016 och deras sammanlagda effekt skulle då vara cirka 48 MW. Kraftverken beräknas producera el motsvarande cirka 0,12 TWh per år. I praktiken ska all den el som produceras vid vindkraftverken förbrukas på Åland.

- Under den senaste tiden har regeringen fattat viktiga beslut om främjande av vindkraften. Först fattades ett beslut om kompensation av de radarstörningar som vindkraften medför i Brahestadsregionen, och nu detta beslut om stöd till vindkraften på Åland. Besluten ska ses om en markering om att staten har som mål att främja vindkraftsproduktion på sådana platser där den är som effektivast och som har de mest gynnsamma förhållandena oavsett var dessa finns. Detta tjänar hela landets energipolitiska intressen, säger Vapaavuori.

Landskapet Åland har ansett det vara viktigt att staten deltar i finansieringen av vindkraftverk i landskapet. Kostnaderna för vindkraftsproduktionen bedöms vara lägre i landskapet än annanstans i landet, och vindkraftsprojekten stöter där inte på motstånd på samma sätt som i det övriga Finland.

 

Ytterligare upplysningar:
näringsministerns specialmedarbetare Pete Pokkinen, tfn 040 756 7180
regeringsrådet Anja Liukko, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 506 2078

Källa: Arbets & näringsministeriet