14 oktober 2013

Unga måste ges realistisk syn på arbetslivet

- Som ung behöver jag få en realistisk syn på vad jag kan förvänta mig efter min färdiga examen, sade Borgarsdóttir Sandelin, som i veckan talade vid Nordiska Ministerrådets konferens om ungas arbetsmiljö i Stockholm.

Silja Borgarsdóttir Sandelin menar att arbetsgivaren har ett stort ansvar för unga på arbetsmarknaden. Både vad gäller att informera om arbetstagarens rättigheter och för miljön på arbetsplatsen. Men ansvaret börjar tidigare än så.

- Det är viktigt att den första inblicken, arbetsintervjun, ger en rättvis bild av arbetslivet, säger Borgarsdóttir Sandelin.

Ungas arbetsliv tema vid Nordiska rådets session
Vid Nordiska rådets session i Oslo den 29-31 oktober är ungas arbetsmöjligheter och välmående ett hett tema när parlamentarikerna möter de nordiska statsministrarna. Frågeställningen om vilket Norden som möter de unga kanaliseras då i en visionsdebatt om framtidens lösningar för välfärd och välmående. Ungdomens Nordiska råd, som samlar alla politiska ungdomsorganisationer i Norden, håller sin egen session helgen innan.

De politiska ungdomsorganisationerna är eniga om att det stora problemet för unga i dag är att så många ungdomar står utanför arbetsmarknaden. Förbunden är däremot oeniga om de bakomliggande orsakerna och vilka lösningar som kan vara lämpliga.

- Några förslag på lösningar är studier och vägledning, lärlingsavtal och att det ska vara enklare att starta och driva företag. Här är det viktigt att vi inom Norden jobbar tillsammans, säger Silja Bergarsdóttir Sandelin.

Ett "matchningsproblem"
Samtidigt som det är brist på arbetskraft råder en stor ungdomsarbetslöshet i Norden. De sökandes svårigheter att anpassa sig till dagens individualiserade arbetsmarknad beskrivs som ett matchningsproblem:

- Vi har en självstyrande arbetskraft som kan hantera de nya kraven och parallellt en stor grupp som inte kan etablera sig på arbetsmarknaden. Vi har en tudelning av arbetsmarknaden, en polarisering, där ungdomar hamnar utanför. Det här är ett arbetsmiljöproblem, sade forskaren Gunnar Gillberg vid konferensen om ungas arbetsmiljö.

- Social bakgrund spelar stor roll. Vi är tillbaka i en förindustriell situation där du har lättare på arbetsmarknaden om du har rätt föräldrar. Mitt budskap i dag är att detta leder till ökad osäkerhet och att allt fler hamnar i periferin.

Konferensen om ungas arbetsmiljö den 9 oktober anordnades av det svenska ordförandeskapet i Nordiska ministerrådet tillsammans med ILO-kommittén och Nordiska Institutionen för Vidareutbildning i Arbetsmiljöområdet (NIVA). Läs mer på: www.regeringen.se