9 december 2013

Tidspress ökar risken för arbetsolyckor

Tidspress höjer stressnivån, vilket ökar risken för olycksfall.
Tidspress, högt arbetstempo och stor arbetsbörda är vanliga stressfaktorer i arbetet. Tidspressen kan bero på yttre faktorer, som t.ex. kundernas krav på korta leveranstider. Men tidspressen kan också bero på interna orsaksfaktorer, som t.ex. på sjukhus där personalstyrkan är för liten i förhållande till antalet patienter.

- Om en anställd måste sjukskrivas på grund av en olycka, är det ofta arbetskamraterna som måste överta den sjukskrivnes arbetsuppgifter. Då blir också arbetskamraterna mera stressade och löper själva större risk att råka ut för olyckor, konstaterar Simo Salminen, senior forskare vid Arbetshälsoinstitutet.

I Finland inträffar årligen cirka 130 000 arbetsolyckor. Ungefär en sjättedel av dem inträffar under tjänsteresor eller under färden till eller från arbetet. Hälften av arbetsolyckorna leder till mindre än fyra dagars sjukfrånvaro och en tiondel till mer än en månads arbetsoförmåga.

De främsta orsakerna till tidspress är avbrott och ständiga förändringar
Sambandet mellan tidspress och arbetsolyckor har undersökts i mycket liten utsträckning. Den aktuella undersökningen visade att känslan av tidspress påverkas framför allt av täta avbrott i arbetet. En annan faktor som också kan öka upplevelsen av tidspress och på så sätt också risken för arbetsolyckor är ständiga förändringar i arbetet.

- Andra faktorer som konstaterades ha samband med ökad tidspress var svagt ledarskap och chefsarbete, som resulterar i dubbelarbete och bristande möjligheter att påverka arbetet, arbetsmängden, arbetstiden och beslut som gäller en själv, konstaterar Maarit Vartia, ledande expert vid Arbetshälsoinstitutet.

- Olyckor kan förebyggas med så enkla medel som att ge de anställda möjlighet att utföra sina arbetsuppgifter utan avbrott. Genom att organisera arbetet så att de anställda har möjlighet att arbeta ostört kan man således minska känslan av tidspress och förebygga olyckor på arbetsplatserna, understryker Salminen.

Arbetshälsoinstitutet har på uppdrag av social- och hälsovårdsministeriet utrett sambanden mellan tidspress, hälsofrämjande faktorer i arbetet och arbetsolyckor med hjälp av Arbetshälsoinstitutets populationsbaserade Arbete och hälsa-material. Resultaten har relaterats till material från studien European Working Conditions Survey samt till uppgifter hämtade ur informationssystemet Tapaturmapakki, som upprätthålls av Olycksfallsförsäkringsanstalternas förbund.

Källa: Social- och hälsovårdsministeriet och Arbetshälsoinstitutet