16 december 2013

Offentlig konkurrens

Bästa ledande politiker och tjänstemän,

Under hösten har det kommit flera politiska förslag som syftar till att utöka den offentliga sektorn, på det privata näringslivets bekostnad. Vi har sett det inom flera sektorer, men aktuella exempel är förslagen till ny körkortslag och ny renhållningslag. Ålands Näringsliv är oroade över den här utvecklingen. Vi hoppas att det offentliga Åland inser vilken betydelse det privata näringslivet har i vårt samhälle.

Det är i det privata näringslivet som arbetstillfällen i huvudsak skapas. Det är i det privata näringslivet som skatter genereras och kommer det offentliga till del. Det är också i det privata näringslivet som entreprenörer utvecklar nya affärsmodeller som gynnar hela samhället. Den offentliga sektorn är således beroende av en välmående privat sektor och bör därför göra en konsekvensanalys för att utreda hur den privata sektorn påverkas av de politiska besluten. Det upplever vi att saknas idag.

Ålands Näringsliv inser naturligtvis behovet av en offentlig sektor. Det finns uppgifter i samhället som bara kan skötas där och det privata näringslivet på Åland är villiga att utstå en relativt sett hög skattebörda för att finansiera viktiga samhälleliga uppgifter. Vi är dock rejält oroade över inställningen att det offentliga ska ta över välfungerande privata sektorer. Inser man effekterna av dessa förslag?

1. Den allvarligaste effekten är konsekvensen av varje arbetstillfälle i den privata sektorn som ett förstatligande släcker ner. Vad kostar ökad arbetslöshet för samhället? Vad kostar en minskad privat sektor i form av lägre skatteintäkter? Vi är övertygade om att dessa kostnader överstiger den eventuella nyttan av en marginell sänkning av priset för användaren.

2. Den här trenden bryter också mot gällande praxis (se bl.a. PR 32/2013 rd). Myndigheter ska helt enkelt inte direkt konkurrera med privata verksamheter, om inte verksamheten stöds i gällande lagstiftning. Om det offentliga däremot bildar en separat juridisk person för verksamheten är det möjligt att ge sig in på en konkurrensutsatt marknad, även om man då bör vara aktsam på bl.a. prissättningen och styrelsens tillsättande.

3. Dessa utflykter till privata sektorer motiveras ofta med att dagens privata verksamhet är för dyr. Samtidigt ställer dock det offentliga krav på att privata näringslivet ska följa arbetsregler, miljöregler, tullregler, avfallsregler, skatteregler och allmänna lagar och föreskrifter vilka i vissa fall hör till de strängaste lagstiftningarna i världen. Naturligtvis är detta fördyrande. Har man endast priset för ögonen skulle en sänkning av kraven ge billigare privata verksamheter.

4. En annan viktig aspekt gällande priset, är det faktum att verksamhetskostnaderna fortsättningsvis är kvar trots att de förflyttas från ”användarna”. Administration, lokaler, löner m.m. ska betalas även om det offentliga tar kostnaden. Detta ökade ansvar måste då finansieras på något sätt, vilket i dagens utsatta budgetläge troligen innebär en ytterligare ökad skattebörda.

5. I dagens utsatta ekonomiska läge kommer dylika tendenser oerhört olämpligt. Den privata sektorn upplever en tuffare vardag och att då även tvingas konkurrera med offentligt finansierade aktörer riskerar framtiden för privata företag. Önskar man stimulera det privata näringslivet enligt de premisser man ofta hänvisar till, bör man snarare se på vilka uppgifter det offentliga kan överföra till den privata sektorn. Konkurrensutsättning ger samhällsvinster, något som behövs i dagsläget. Åland beskrivs ofta som ett entreprenörssamhälle som byggts av driftiga människor. Det anges som förklaring till vårt höga BNP/capita, till vår låga arbetslöshet och till vårt dynamiska, öppna samhälle. Med den här trenden att förstatliga olika privata verksamheter oroas vi över hur våra barn kommer att beskriva sitt framtida samhälle.

Därför uppmanar vi dagens beslutande politiker eller ledande tjänstemän att allvarligt begrunda effekterna av att expandera offentliga verksamheter till att börja konkurrera med det privata näringslivet. Det är med dagens beslut ni avgör hur det framtida Åland ska se ut. Se till att vi fortsättningsvis kan beskriva oss som ett välmående entreprenörssamhälle.

Anders Ekström VD, Ålands Näringsliv