2 mars 2011

Rekordbillig alkohol ger svensk reserush

Vissa varor i gränshandeln är bara hälften så dyra som på Systembolaget.

- För ett år sedan hade vi 70 procent danska kunder och 30 procent svenska. Nu är det nästan tvärtom, eller i alla fall 60 procent svenska och 40 danska, säger Philip Belmer som förestår Scandlines Bordershop i tyska Puttgarden.

Han berättar att flest svenskar kommer på veckohelgerna, upp till cirka 2 000 per dag. Den ökade efterfrågan märks även inom resebranschen.

- Känslan jag har från våra medlemmar är att det är mycket att göra för dem just nu tack vare valutan, säger Helena Gibson Ek, informationsansvarig på Svenska Bussbranschens Riksförbund. Den starka kronan gör att kunderna nu får mer alkohol för pengarna. Hos bussbolagen ringer bokningstelefonerna för fullt.

- Trots att det egentligen är lågsäsong för oss ökar bokningarna nu, säger Patrik Nordström, vd på Bussapågarna i Bromölla.

Maria Lamme, resesäljare på småländska Ramkvilla Buss, berättar om en stor efterfrågan på bussresorna till Tyskland.

- En del bokar till och med tomsäten, de vill ha mer plats för det de handlar hem, säger hon.

Samtidigt som bussarna anländer till de stora gränsbutikerna fyller privatpersoner upp sina egna bilar med billig alkohol. Förra året ökade Systembolagets försäljning med 1,4 procent mätt i ren alkohol. Men när kronan stärktes mot slutet av året minskade försäljningen - förmodligen en effekt av ökad gränshandel.

- Man ser ju folk därnere som lastar sina skåpbilar fulla från golv till tak, säger Sune Håkansson från Kristianstad Buss. Bilden bekräftas av Tullverket.

- Folk kör med skåpbilar, släp och lätta lastbilar, konstaterar Anders Trägårdh, chef på gränsskyddsavdelningen i Malmö.

Det som lastas i bilarna är till stora delar burkar och flaskor med öl som bryggts i Sverige för att sedan exporteras till Danmark och Tyskland. Där köps de av svenska kunder som alltså kör hem dem igen. Sprit & Vinleverantörföreningen rapporterar om en 31-procentig försäljningsökning av sprit i de tyska gränsbutikerna förra året. De svenska bryggerierna exporterade förra året nästan 43 miljoner liter öl till dessa butiker. Det är fem miljoner mer än året innan. Enligt branschens beräkningar är var tredje starköl som konsumeras i Sverige inte köpt på Systembolaget.

- Våra medlemmar säljer ju öl där de svenska konsumenterna finns och det är ju i allt större utsträckning vid gränsbutikerna, säger Fredrik Sörbom vid Sveriges Bryggerier till TT.

Kan man styrka ett privat bruk är införselreglerna extremt generösa, i princip obegränsade. Det utnyttjas av nätverk som köper billigt och säljer dyrare hemma i Sverige.

Källa: Magnus Andersson/TT