4 maj 2011

Råd på vägen mot en alkohol- och drogskadefri arbetsplats

På många arbetsplatser saknar arbetsledningen rutiner och färdigheter att ta tag i problemet i tid. Arbetshälsoinstitutet ger praktiska råd och anvisningar om hur man utvecklar en fungerande alkohol- och drogpolicy för arbetsplatsen.

Som hjälp har man tagit fram en handbok som omfattar både förebyggande av alkoholskador och hantering av alkoholproblem. Målgruppen är hela personalen. I arbetsplatsens alkohol- och drogpolicy slår man till exempel fast hur man gör om någon av de anställda alltför ofta luktar sprit på jobbet.

-> Problemet blir inte mindre av att tigas ihjäl. Att ta tag i saken är att visa att man bryr sig. Ju tidigare man gör det, desto lättare är det att åtgärda saken.

Tips på vägen ur handboken:
Om en medarbetare har alkoholproblem, är det är chefens uppgift att ta upp saken till diskussion. Syftet med så kallade fokussamtal är att hjälpa medarbetaren att inse att alkoholen skadar honom och att han själv måste ta ansvar för att återfå sin arbetsförmåga. Vid det första samtalet bör man komma överens med medarbetaren om att följa upp situationen med ett nytt samtal 1-3 månader senare. Ibland kan det vara nödvändigt att genast avtala om en vårdförbindelse i samarbete med företagshälsovården. I handboken finns modeller för fokussamtal, vårdförbindelse, rehabiliteringsplan och meddelande av varning.

Initiativet till att utarbeta en drog- och alkoholpolicy för arbetsplatsen kan komma från arbetsgivaren, personalförvaltningen, arbetarskyddsgruppen eller enskilda medarbetare. En bra början är att kartlägga nuläget eller genomföra en personalenkät för att få ett konkret underlag för diskussionen om innehållet i policyn.

"Det är viktigt att de anställda är representerade i den grupp som utarbetar alkohol- och drogpolicyn. Det är också viktigt att alla får möjlighet att ge sin syn på saken redan i utkaststadiet och att de får göra det anonymt", säger handbokens redaktör Anne Kujasalo, som är anställd som sakkunnig vid Arbetshälsoinstitutet. "Förebyggande av alkoholproblem är en fråga som kräver fortlöpande satsning på information och utbildning. Av befolkningen i förvärvsaktiv ålder beräknas hela 40 procent av männen och 18 procent av kvinnor vara riskbrukare av alkohol."

Alla måste ta sitt ansvar
I alkohol- och drogpolicyn slår man fast ansvars- och uppgiftsfördelningen mellan arbetsledningen, arbetstagarna, arbetarskyddet och företagshälsovården i frågor som gäller förebyggandet av alkohol- och drogrelaterade skador. Alla anställda bör t.ex. ta ansvar för att de kommer på jobb i arbetsdugligt skick och att de iakttar givna anvisningar. Arbetsgivaren ansvarar bl.a. för att det tillsätts en arbetsgrupp som kan fungera som sakkunniginstans för arbetsplatsen i frågor som gäller förebyggande av alkoholrelaterade skador. Arbetsgivaren är också skyldig att se till att personalen har de kunskaper och färdigheter de behöver för att kunna följa reglerna i alkohol- och drogpolicyn. För att policyn ska kunna tillämpas krävs utbildning.

I alkohol- och drogpolicyn kan man till exempel slå fast om det ska vara tillåtet att servera alkohol på firmans tillställningar, och i så fall på vilka villkor. Man kan t.ex. komma överens om ansvarsfull alkoholservering och om att det alltid ska finnas alkoholfria alternativ.

Hur väl man lyckas genomföra sin drog- och alkoholpolicy beror i sista hand på ledningen. Genom att engagera sig för saken och föregå med gott exempel främjar ledningen det alkoholförebyggande arbetet på arbetsplatsen. Om ledningen är övertygad om betydelsen av en fungerande drog- och alkoholpolicy, finns det goda förutsättningar för att också medarbetarna ska låta sig övertygas.

"Det är viktigt att företagsledningen ser förebyggandet av alkoholskador som en del av hälso- och säkerhetsledningsarbetet", säger specialsakkunnig Leena Hirvonen vid Arbetshälsoinstitutet. "Det är fullt möjligt att skapa en alkohol- och drogskadefri arbetsplats, bara viljan och insikten finns, och bara man har de rätta metoderna."

Företagshälsovården ger stöd och råd
Företagshälsovårdslagen föreskriver att arbetsplatserna och företagshälsovårdsenheterna ska vidta åtgärder för att förebygga och åtgärda risker och skador i samband med arbetet. De samarbetsrutiner som arbetsplatsen och företagshälsovården har kommit överens om bör skrivas in i verksamhetsplanen för företagshälsovården.

Via företagshälsovården når man ut till många av riskbrukarna, som har nytta av att tillfrågas om sin alkoholkonsumtion och få råd om hur man minskar sitt drickande. Till företagshälsovårdens uppgifter hör att följa utvecklingen av antalet riskbrukare på arbetsplatsen.

Handboken är en del av AHA-programmet för förebyggande av alkohol- och drogrelaterade skador. Programmet omfattar en kartläggning av alkohol- och drogsituationen på arbetsplatsen och användning av A-step-verktyget i kombination med mångsidig träning för att skapa en alkohol- och drogfri arbetsmiljö.

Handboken (på finska) publiceras på Arbetshälsoinstitutets webbplats www.ttl.fi/alkoholijatyo. På samma webbsida kan man också ladda ner ett exempel på hur en alkohol- och drogpolicy kan se ut. Mer info på svenska: http://www.tyoturva.fi/sv/rusmedel_i_arbetslivet

Mer information:
Sakkunnig Anne Kujasalo, Arbetshälsoinstitutet, tfn 030 474 2763, 043 824 1146 och Specialsakkunnig Leena Hirvonen, Arbetshälsoinstitutet, tfn 030 474 2667, 040 541 4819

Källa: Arbetshälsoinstitutet