26 februari 2011

Privat bolag tar över arbetsmarknadsenhet i Karlsborg

"Vi känner bättre till näringslivets behov, och kommer kunna erbjuda företagen helt nya möjligheter", säger Mikael Sellén, vd för det privata bolaget Karlsborgs Utveckling.

Ett privat bolag sköter den kommunala arbetsmarknadsenheten i Karlsborg. På så sätt blir företagen sedda och fler jobb skapas, menar vd Mikael Sellén.

Den första juli i år tog det privata bolaget Karlsborgs utveckling över hela kommunens arbetsmarknadsenhet. Bolaget ägs till 77 procent av näringslivet, och 23 procent av kommunen. Näringslivet är dessutom i majoritet i styrelsen och innehar ordförandeposten.

- Vi är först i Sverige med detta upplägg. Det gör att vi kan klubba igenom saker utan kommunens godkännande, säger Mikael Sellén, vd för Karlsborgs utvecklingsbolag.

Kommunen är positivt inställd till det privata bolaget, och har gett bolaget sitt fulla förtroende. Mikael Sellén anser att det är en "win-win-situation" för både företaget och kommunen.

- Kommunen tycker att vi ska ta hand om detta, eftersom vi bättre känner till företagens behov. Det är ett givande och tagande, men man måste komma ihåg att kommunens och näringslivets intressen inte är ett motsatsförhållande, säger han. Mikael Sellén är noga med att påpeka att det privata bolaget inte kommer att konkurrera med näringslivet.

- Vi ska inte driva verksamheter, det ska vi överlåta till företagen. Vi ska skapa möjligheter för företagen, inte konkurrera med dem. Vi ska vara en länk mellan kommunen, Arbetsförmedlingen och de arbetssökande, och hjälpa alla arbetslösa, även de som står långt ifrån arbetsmarknaden. Fördelen med det här upplägget är att samarbetet med företagen blir effektivare, eftersom mer riktade resurser kommer att komma företagen till gagn, anser han.
- De medel som vi får att röra oss med, slussar vi direkt ut till företagen i näringslivet. Många jobb som utförs inom arbetsmarknadsenheten, kan ju lika gärna göras av privata entreprenörer, säger han. Det finns många fördelar med det här upplägget. Kommunen får en bättre förståelse för näringslivet, företagen känner sig sedda och fler jobb kommer att skapas.

- Men den främsta fördelen är att individerna inte hamnar mellan stolarna. Vi har verktygen, kontrakten och kontakterna för att hjälpa företagen. På sikt finns det inga nackdelar, men det har varit tufft i startfasen, eftersom vi har blivit motarbetade av det rödgröna blocket, säger han.

Källa Svenskt Näringsliv