11 juli 2011

Många fördelar med att satsa på entreprenörskap i skolan

 "Det entreprenöriella lärandet har gett oss nya kunskaper och ett stärkt självförtroende", tycker eleverna i nian.

Många anser att en skola som kombinerar teori med praktiskt arbete, ger eleverna stimulans att förbättra sina resultat. Nu kan Bergvretenskolan visa att detta är sant. Under förra läsåret arbetade klass 9C och 9E med att utveckla egna affärsidéer och omfattande affärsplaner inom ämnet samhällskunskap. Med stöd av en bra struktur, en tydligt pedagogisk planering och lokala betygskriterier sköt resultaten i höjden.

- Eleverna har peppats utan att tänka på det, säger Johnny Gustafsson och Sara Bruun, SO-lärare och initiativtagare till "Entreprenörerna på Bergvreten", som nu är inne på sitt tredje år med verksamheten.

Absolut inte flum
Att de är så kallade eldsjälar, behöver väl inte sägas. Sara är uppvuxen i en företagarfamilj och Johnny, som tidigare varit småföretagare. Och de erfarenheterna har de med sig in i skolan. De kallar eleverna "medarbetare"; vill att de ska vara ansvarstagande, utan att ha orimliga krav på sig. Som lärare vill de släppa sin kontrollfunktion och arbeta coachande.

- Vi ser ingenting som ett misslyckande, allt är en erfarenhet, säger Sara och Johnny fyller på: - Eleverna ska känna att de driver sig själva och har kontroll på situationen. Flum? Nej, inte alls, betonar de.

- Vi släpper inte eleverna utan följer dem, utan att säga vad som är rätt eller fel.

Betygsätter inte personligheten
Skälet till att ta fram betygskriterier, för det entreprenöriella lärandet inom ramen för SO-ämnet, är just för att komma ifrån flumstämpeln.

- Arbetet är mycket seriöst, betonar Johnny. Det finns tydliga kriterier för vad eleverna väntas kunna för de tre betygen Godkänt, Väl Godkänt och Mycket Väl Godkänt. Kriterierna är kopplade till kursplanerna för samhällskunskap och geografi. Och naturligtvis ingår teoretiska moment i undervisningen. `

- Det är möjligt att koppla fler ämnen till dessa kriterier med i dagsläget har vi valt att hålla oss till dessa ämnen, säger Johnny. Det är viktigt att understryka att eleverna inte får betyg för hur framåt eller kreativa de är. Eller, som Sara, säger: "Vi betygssätter inte personligheten". Det entreprenöriella lärandet är ett verktyg som peppar eleverna att nå resultaten, som betygsätts. Hon berättar att alla elever inte "fixar gruppuppgifter, utan vill jobba mer individuellt". Och det måste lärarna ta hänsyn till. Likadant om en grupp inte fungerar. `

- Vi måste kunna kasta om jättefort. Ingen ska gå förlorad i det här, säger Johnny.

Entreprenörskapssatsningen på Bergvretenskolan har fungerat så bra att det vore "tjänstefel" att inte jobba vidare på samma sätt, menar Johnny och Sara. Därför har de sett till att ha stöd hos skolchef och utvecklingschef i kommunen.

Kamratskapets stärks
I höst har en ny omgång dragit igång, med 50 elever som går i skolans två niondeklasser. De har slagits samman och delats upp i grupper om 3-4 elever. Att blanda två klasser och brukar mötas av protester, att samarbeta med de man inte känner känns motigt. Men det finns en poäng med detta. Johnny och Sara vet att inte minst kamratskapet stärks mellan eleverna i nian, många har också fått nya kamrater. Men den riktigt stora vinsten är hur eleverna utvecklats socialt.

- Numera vågar de uttrycka en egen åsikt och respektera andras!

Inte minst har samarbetet med omvärlden bidragit till detta:

- Vårt koncept bygger på ett samarbete mellan skola och näringsliv. Och vi har verkligen lyckats. En anledning kan vara vår kick-off som inleder hela projektet. Här finns elever, företag och politiker i en härlig blandning. För våra elever har det blivit naturligt att hitta kunskap utanför skolan. De bokar helt enkelt in möten med kunniga vuxna inom många olika områden. Det kan handla om att de kontaktar ALMI, Nyföretagarcentrum, rådgivare på banker och specialister inom olika företag.

Detta är modell Bergvreten:

Kick-off på vårterminen år 9
Entreprenörskap: lär sig på nya sätt. Från ord till handling.
Affärsidé, marknadsundersökning, marknadsföring och ekonomiska plan.
Kontinuerlig vägledning.
Betygskriterier för SO-ämnet.
Självständiga individer som tror på sig själva och sin förmåga.

Mer info: www.entreprenorerbergvreten.blogspot.com