22 februari 2012

Lägre ingångslön öppnar dörren till jobb för unga

Företagaren Kornelia Juha är villig att satsa på unga som visar framfötterna skriver Svenskt Näringsliv.

Ungdomsarbetslösheten inom EU uppgick till 5,5 miljoner i december 2011. Jämfört med samma period året före ökade ungdomsarbetslösheten med 241 000, visar statistik från Eurostat. Lägst ungdomsarbetslöshet har Tyskland (7,8) och Österrike (8,2). Toppade listan gjorde Spanien med en ungdomsarbetslöshet på 48,7 procent. Sverige ligger på 22,9 procents ungdomsarbetslöshet, vilket är över snittet för unionen.

Unga utan arbete är ett gissel, anser Kornelia Juhas, företagare i Södertälje. Dessvärre tror hon att det tar lång tid att lösa problemen.

- Och ju längre tid de unga går utan jobb, desto svårare blir situationen.

Kornelia Juhas har satsat friskt flera gånger under de sexton år hon drivit sitt serviceföretag, hon vill absolut expandera ytterligare. Ett problem är dock ingångslönen på 18 770 kronor i månaden till den som saknar arbetslivserfarenhet. Det ska jämföras med 20 370 kronor som en anställd med flera års kunskap i bagaget tjänar. Skillnaden är det erfarenhetstillägg på 1600 kronor som utgår efter fem år.

- Med ett så litet lönegap behåller jag naturligtvis medarbetaren samt nyanställer med erfarenhet. Det kostar lite mer i timmen, men jag vet vad jag får, säger hon.

Den sammanpressade lönebilden ses inte med blida ögon hos dem med lång erfarenhet och skapar missnöje. Kornelia Juhas har erfarenhet av hur olika grupper motarbetar varandra och sprider en negativ stämning på företaget.

- Erfarna medarbetare är jag väldigt rädd om. De är självgående, men deras missnöje blir ett problem.

För att undvika situationen vill Kornelia Juhas införa ingångslöner som är 75 procent av en ordinarie månadslön. Lägre sociala avgifter och försäkringar gör att företaget sparar flera tusenlappar som kan satsas på utbildning, så att de unga får en möjlighet att lära sig yrket.

- Det är en chans för dem att komma in på arbetsmarknaden, utbilda sig och visa framfötterna, samtidigt som lönen är försvarbar gentemot dem som jobbat länge.

Grundvillkoret för att anställa unga människor är dock att de är arbetsvilliga, visar att det finns utvecklingsmöjligheter.

- Har jag kunniga medarbetare, så betala jag gärna bra löner, säger Kornelia Juhas.

Statistik från Svenskt Näringsliv visar att de flesta med låg lön snabbt klättrar i lönetrappan. Utav de drygt 100 000 personer som år 2004 hörde till den tiondel som tjänade minst låg endast knappt fyra av tio personer kvar där ett år senare. Efter sex år var endast en av tio personer kvar bland den tiondel som tjänade minst.

Roger Blomqvist, som driver ett VVS-företag utanför Stockholm, har liknande erfarenheter.

- Yngre personer som vill och är intresserade av att arbeta klättrar alltid snabbt i lön.

Han är överens med Kornelia Juhas om att höga ingångslöner gör att arbetsgivare inte ser det som lönsamt att anställa personer som inte har rätt utbildning och saknar arbetslivserfarenhet. Att investera i ny personal är förenat med stora risker. Marknaden förändras snabbt, så det gäller att hela tiden jaga kostnader, tillägger han.

- Om ingångslönerna är för höga så avstår man från att anställa yngre personer för enklare arbetsuppgifter. Då utför jag dem själv på övertid, säger Roger Blomqvist

Källa: Svenskt Näringsliv