28 maj 2011

Köpvanor pressar livsmedelslogistik för svenska distributörer

Det framkom vid en paneldiskussion mellan toppchefer för Ica, Coop, Axfood och Norgesgruppen på Logistik- och transportmässan i Göteborg i onsdags.



Konsekvenserna av askmolnet medförde att Ica Sveriges vd Anders Svensson, Axfoods vd Anders Strålman och Coop butikers vd Jonny Olsson medverkade via en telefonlinje från Stockholm. 
Anders Strålman konstaterade att konsumenternas ökade miljömedvetande leder till stora förändringar av dagligvaruhandelns logistik och struktur.


- Efterfrågan på färskvaror ökar, lagerhållningen minskar och vi kör fler lokala transporter, sade han. På sikt ser vi fler små butiker inne i städer och bostadsområden.


Axfood kommer framöver att i större utsträckning än hittills att lokalisera Willysvaruhusen i områden i direkt anslutning till bostadsområden. Detta för att man förutspår att ökade drivmedelspriser kommer att medföra att familjer och övriga hushåll i mindre utsträckning använder egen bil för sina inköp.


Stora krav på logistik
Tommy Korneliussen, Norgesgruppens koncernchef, framhöll att Norges geografi och topografi i kombination med liten befolkning ställer oerhörda krav på en fungerande logistik av dagligvaror.


- Norgesgruppen har cirka 4 000 butiker ut­-spridda över hela Norge. Det bor fem miljoner invånare här och befolkningen är utspridd över hela landet vilket innebär att det finns ett stort antal små butiker, vilket i sin tur innebär långa transportavstånd och täta leveranser med små volymer.
Det finns fyra dagligvarublock i Norge. Tommy Korneliussen konstaterade lite skämtsamt att det finns ytterligare ett.


- Det femte blocket är den omfattande gränshandeln där många norrmän åker till Sverige för att göra sina varuinköp. Anders Svensson, Ica, framhöll att kunderna efterfrågar bredare sortiment och vill ha tillgång till större volymer färsk­varor än hittills.

- Bredare sortiment och ökad hantering av färskvaror ställer höga krav på en effektiv logistik, konstaterade han. Samtidigt som logistiken blir allt mer komplex så är vi inom daglgivaruhandeln inte beredda att betala mer för våra transporter.

- Detta eftersom konkurrensen mellan dagligvaruhandelns aktörer blir allt hårdare.

Jonny Olsson, vd på Coop butiker, berättade att Coop lagt över stora volymer från lastbil till järnväg.


- Här är det miljöaspekten som är den främsta fördelen. Samtidigt är vinterproblematiken inom järnvägen inte helt optimal. Här behövs bättre underhåll och bättre spår och tillgänglighet på järnvägen.

Källa: Dagens Handel