2 mars 2012

Kappahl jobbar mot mer flexibla löner

 "Vi vill ha mer att fördela lokalt", säger Roger Urbath, Kappahl. I ett tv-reportage berättar Roger Urbath, Compensation & Benefit Manager, och Anna Andihn, personalchef på Kappahl, om företagets lönemodell som funnits sedan början av 90-talet.

Kollektivavtalet sätter ramarna för Kappahls lönesättning. På kollektivsidan innehåller löneutrymmet en del som är generell och en del som kan fördelas lokalt. Många företag inom handeln har valt att göra det enkelt för sig och delar ut den lokala delen generellt, men lön är enligt Roger Urbath och Anna Andihn ett viktigt verktyg som butikscheferna använder för att motivera och bekräfta individer.

- För butikschefen ger det utrymme att bekräfta, utveckla och premiera de medarbetare som gör en bra insats. De tycker att det är ett bra verktyg, säger Anna Andihn.

Roger Urbath vill att kollektivavtalen utformas så att det finns större möjlighet att fördela lönerna lokalt. En begränsning är de fackliga organisationernas krav på generella höjningar och höga minimilöner. De höga minimilönerna hindrar dessutom unga att komma in på arbetsmarknaden.

Ett annat problem är de så kallade stupstockarna i avtalen som aktiveras när de lokala förhandlingarna går i stå. Då fördelas den lokala potten lika på alla arbetstagare i butiken.

Ambitiös modell
Utgångspunkten för lönesättningen på Kappahl är sju bedömningskriterier, exempelvis kundbemötande och samarbete, som respektive butikschef och medarbetare tillsammans viktar utifrån en fyrgradig poängskala under ett årligt utvecklingssamtal.

- Det ställer höga krav på våra chefer att de känner sina verksamheter och sina medarbetare, säger Anna Andihn.

Även om Roger Urbath har synpunkter på kollektivavtalens utformning går samarbetet med facket alldeles utmärkt. Det visar inte minst att väldigt få av de lokala förhandlingarna havererar. I 85 procent av fallen blir det ett lyckat resultat, resterande fall går vidare till central förhandling. Ofta handlar det om nyöppnade butiker där butikschef och säljare inte känner varandra.

- Vi vet att Svensk Handel driver våra frågor om frysta minimilöner och individuella lönepåslag. Vi hoppas på ett genombrott i årets avtalsrörelse, säger Roger Urbath.

Källa: Svenskt Näringsliv