20 mars 2018

Handelsavtalet klart

Det nya kollektivavtalet gäller 1.2.2018–31.1.2020 och berör cirka 250 000 arbetstagare och chefer inom handeln.

Heltidsanställdas arbetstagares och tjänstemäns månadslöner höjs enligt följande:

– 42 euro och timlöner 26 cent från och med 1 april 2018

– 42 euro och timlöner 26 cent från och med 1 april 2019.

Under respektive avtalsår kommer alla arbetstagares månadslön att höjas med 42 euro. Avtalet förbättrar deltidsanställdas ställning och sätter upp tydligare spelregler för nattarbete. Arbetsgivarnas önskemål om att skära ner på söndagsersättningen och -tilläggen uppnåddes inte.

De arbetstagare som arbetar deltid och som har en lön i relation till månadslönen får en motsvarande förhöjning utgående ifrån deras arbetstid. Handelns tabellöner (minimilöner) höjs vid samma tidpunkter med 1,6 %. Förmännens personliga löner och tabellöner höjs med 1,6 % under respektive avtalsår.

 

Vad är nytt jämfört med tidigare kollektivavtalet?



Alla heltidsanställdas och -tjänstemäns månadslöner (anställda per 31.3.2018) höjs med 42 €/mån eller timlönerna med 0,26 €/h den 1 april 2018 och den 1 april 2019. För dem som får avvägd månadslön genomförs förhöjningen enligt samma avvägning som normalt (t.ex. med 30 timmar blir det 30/37,5 * 42 = 34 €/mån).

Samma datum höjs tabellönerna med 1,6 %. Förmäns personliga och tabellöner höjs med 1,6 % under respektive avtalsår. Ersättningar till förtroendemän och arbetarskyddsfullmäktige höjs enligt vad som avtalas separat.

I fortsättningen granskas varje deltidsanställds verkliga arbetstid i perioder av sex månader om det inte lokalt avtalas om en längre granskningsperiod.

I fortsättningen måste det avtalas med anställda om nattarbete och arbetsgivare kan kräva att anställda ska arbeta på natten enbart i situationer då ett nattskift annars inte utfördes. Dessutom fick anställda bättre möjligheter att påverka bland annat placeringen av nattskift.

Nu kan det som mest tjänas in 7 dagar årsledighet. Hittills har det varit 6,5 dagar.

I samband med sjukledighet räcker det i fortsättningen med en egen anmälan i situationer då hälsovårdstjänster inte är tillgängliga, till exempel på veckoslut. Dessutom avtalades det om så kallat ersättande arbete till vilket anställda alltid ska ge sitt samtycke.



Källa: PAM