11 december 2015

"Fem saker som varje chef ska veta"

SLUSH: Den framgångsrika finländska företagaren Mårten Mickos ger fem tips om ledarskap. Den finländska företagaren och företagsledaren kan inte låta bli att engagera sig i startups. Mickos berättade på Slush att han kommer att leda ett företag som heter HackerOne. Företaget söker dataskyddsluckor i internet med hjälp av hackers.

Mickos blev känd när han 2008 sålde MySQL, ett företag som han hade grundat, med en miljard dollar till Sun Microsystems. MySQL utnyttjade den öppna källkoden, och Mickos kan betraktas som en av pionjärerna i branschen.

Efter MySQL ledde Mickos programvaruföretaget Eucalyptus, som också utnyttjade den öppna källkoden och som han 2014 sålde till Hewlett-Packard.

Mickos är välkänd för sina ledaskapsläror. Han har grundat the School of Herring, som koncentrerar sig på att utveckla ledarskap.Namnet betyder en skola för strömmingar och härstammar från det att ledarskap enligt Mickos betyder det att ledaren ska få hela fiskstimmet att röra sig. Ett modernt företag är som ett fiskstim, konstaterar Mickos. Människorna ska inte alltför mycket koncentrera sig på vem som är en liten fisk och vem som är en stor fisk utan förstå betydelsen av ett stort stim, säger han.

– Därför älskar jag Slush. När alla samlas, händer det underbara saker även inom en kort tid.

Bestående framgång kan enligt Mickos bara basera sig på starkt ledarskap. Enligt honom kan alla lära sig att bli bra ledare, men bra ledarskap kräver tid för att utvecklas.

- Tala om oss och lär dig att lyssna

På Slush gav Mickos fem råd om ledarskap.

1. Anställ enligt starka sidor. Vi alla har våra svagheter, men anställ folk på basis av deras styrkor och gör deras svagheter irrelevanta.

2. Använd ordet vi, inte jag. När du säger jag, är du ensam. När du säger vi, har du hela gruppens styrka bakom dig.

3. Lär dig att lyssna. Vi ser kanske en ledare när han talar, men det viktigaste är att lyssna. Världens bästa ledare är världens bästa lyssnare. När du lär dig att lyssna, lär du dig också at leda.

4. Vad ska man göra? Frågan om vad man ska göra leder till fina saker. Ställ denna fråga, och alltid finns det någon som vet svaret. I stället för oväsentligheter, koncentrera dig på att ställa denna fråga.

5. Sålla idéerna och välj bara några. I synnerhet startups kan ha tusentals med idéer, men det lönar sig inte att testa dem alla. Ta fram bara några användbara idéer, som ni tillsammans utvecklar vidare.

Om startups vill Mickos tillägga att de bara är tillfälliga organisationer.

– Du kanske tror att en startup har en businessmodell, men du har fel. En organisation är inte bestående innan dess verksamhet kan förverkligas i större skala och upprepas, konstaterar Mickos.

Text: Katri Simola / Företagarna i Finland