26 juni 2023

Elin Häggberg, föreläser på Näringslivsdagen: “Hypen kring AI riskerar att villa bort oss från den viktigaste framtidsfrågan”

Den senaste tidens utveckling inom generativ AI har tagit intresset och debatten kring artificiell intelligens till nya nivåer. Men det är lätt att känna sig både trött och förvirrad av all hype, vilket gör att viktiga perspektiv och röster riskerar att försvinna från samtalet, menar teknikjournalisten och föreläsaren Elin Häggberg, som besöker Näringslivsdagen den 31 augusti.



Lärare funderar på hur de ska utforma skrivuppgifter när dagens elever har ChatGPT ett knapptryck bort, en generativ AI-tjänst tränad på i princip all text som ligger öppet på internet. I stället för att själva skriva kan de ge ChatGPT en kort prompt och få ut en unik uppsatstext, som går att tweaka och utveckla för att matcha elevens språk och kunskapsnivå. Designers, fotografer och illustratörer ser enklare brödjobb försvinna till nya bildgenereringsverktyg som från en kort rad text kan generera unika bilder, illustrationer och konstverk på bara några sekunder. Föräldrar oroar sig för vad den nya AI-boten som dykt upp överst bland chattarna på Snap kan komma att säga till deras barn om de frågar om känsliga ämnen som psykisk ohälsa eller droger.



AI väcker frågor om det djupt mänskliga



Under hösten 2022 släpptes under kort tid flera billiga och användarvänliga tjänster inom området som kallas generativ AI, som Midjourney, Dall-E 2 och ChatGPT. Vilket skickat svallvågor genom hela teknikbranschen, där alla nu lanserar nya AI-tjänster och produkter.



— De senaste åren, innan hösten 2022, har det inte varit så trendigt att snacka AI utanför forsknings-, teknik- och affärsvärlden. Den AI-teknik som redan smugit sig in i vår vardag, som bildigenkänning i din fotoapp eller säkerhetsfunktioner i bilen, har inte haft den där “magiska” aspekten som oftast behövs för att vi ska prata om att det är just AI, säger teknikjournalisten Elin Häggberg, som ligger bakom bloggen och Instagramkontot Teknifik.



Nu har AI plötsligt kommit in på områden där man tidigare sagt att människor alltid skulle ha övertaget: de kreativa. Det har skapat debatt kring vad konst, kreativitet och intelligens verkligen är. Den smått “magiska” aspekten av att se dessa tjänster “skapa” har satt AI på agendan igen.



— AI som ämne och teknikområde tar oss verkligen in på de mer djupare, filosofiska frågorna, för vi vet faktiskt inte riktigt hur vår egen intelligens funkar. Och inom teknikfilosofin har man tänkt långtgående på vad konsekvenserna kan bli om vi skapar en AI som är mer intelligent än vi själva är, säger Elin Häggberg.



Risker och möjligheter skapar debatt

Det har redan gjorts flera upprop där framstående forskare, affärsmän och företagsledare vill pausa eller stoppa den pågående utvecklingen av generativ AI för att identifiera och motverka risker som kan utvecklas till hot mot mänskligheten. Samtidigt är intresset stort för AI-drivna tjänster och produkter. Techjättar som Meta, Google och Microsoft jobbar alla i frenetisk takt för att paketera och bygga in olika AI-modeller i sina tjänster och verktyg.



— Problemet just nu är att all hype kring AI gör det svårt för den vanliga människan att navigera i och förstå hur AI kan komma att påverka deras egen vardag framöver, och hur vi kan sätta den här utvecklingen i en bredare kontext, menar Elin Häggberg.



Hon anser att diskussionerna om möjliga risker med AI är viktiga, men att det viktigaste är att öppna samtalet kring vilket framtid vi faktiskt vill ha — och att sedan fundera på hur AI kan hjälpa oss att ta oss dit.



— Just nu tittar vi så mycket på tekniken, dess risker och möjligheter, men det viktigaste är ju att börja med oss människor. Hur vill vi leva? Vad är viktig för oss? Hur ser vi till att den möjliga energibesparingen och effektiviteten som AI kan bidra med gynnar alla i samhället? Att göra vanliga människor trötta och förvirrade är ett effektivt sätt att utestänga dem från det viktiga samtalet, säger Elin Häggberg.



Brist på inkludering innebär större risk för framtiden



Större delaktighet och inkludering i teknikutvecklingen är en fråga som Elin Häggberg brunnit för länge, eftersom hon anser att det är den enda vägen till ett hållbart samhälle.

— Fler perspektiv behöver komma in, så fler idéer och innovation kan komma upp på bordet. Vi kan inte låta en liten klick teknikföretag i USA och Kina, där det övervägande jobbar män med collegeutbildning, ta de här viktiga besluten om hela vår framtid på egen hand, säger hon.



Nu hoppas Elin Häggberg att samtalet om AI kan nyanseras mer och att fler ska börja se hur de kan använda de här nya kraftfulla verktygen för att göra sina liv bättre och spara energi till det som verkligen betyder något.



— AI är en teknikrevolution som kommer påverka dig oavsett vilken bransch du jobbar i eller vad du gör om dagarna, så det är en fråga som berör alla. Därför måste vi alla också börja fundera på: vilken framtid vill vi ha egentligen?



Elin Häggberg kommer till Näringslivsdagarna den 31 augusti och föreläser om artificiell intelligens under rubriken: Artificiell intelligens – superkraft eller energitjuv?  



Bekanta dig med Näringslivsdagens program i sin helhet och boka din biljett här.