4 januari 2024

Producentansvar på Åland

Den 27 juni kom beslut från Ålands landskapsregering om att Producentansvar Åland Ab (Proans) inte kan fortsätta i sin nuvarande form. Enligt avfallslagen ska ägandet av en sammanslutning som handhar producentansvaret vara producenternas. 

Ålands Näringsliv har under hösten fört diskussioner med den fastländska producentansvarsorganisationen Sumi Oy. Sumi Oy är intresserade av att inleda verksamhet på Åland och besöker Åland den 10 januari och presenterar ett förslag på upplägg samt tariffer.

Uppdatering efter mötet (publicerat den 10.1.2024)

Representanter från den fastländska producentansvarsorganisationen Sumi Oy, Mika Surakka, CEO, and Janne Teliranta, Client Director, besökte Åland den 9-10 januari. Under dagarna har möten hållits med intressenter, myndigheter och företagare.

Ålands Näringsliv bjöd in till ett öppet möte för alla intresserade producenter den 10 januari. I mötet deltog ca 35 personer. Under mötet presenterade Sumi Oy sin organisation samt förslag på upplägg om de etablerade sig på Åland. De producenter som deltog i mötet är positiva till att gå vidare med det förslag som Sumi Oy presenterade och en arbetsgrupp bildades som tillsammans med Sumi Oy jobbar vidare.

Det finns ännu möjlighet att meddela intresse för att delta i arbetsgruppen - ta kontakt om du är intresserad.

Hade du inte möjlighet att delta i mötet den 10 januari? Möjlighet finns att delta i ett online-möte med Sumi Oy för att få mera information. Ta kontakt om detta är intressant. 

Kontaktuppgifter

Här finns information som vi tidigare publicerat på samma ämne.