Plastkassekampanj

Du som jobbar i dagligvaruhandeln – Hjälp ålänningarna att minska inköp av onödiga plastbärkassar!

Inom åländsk handel går vi nu in för att försöka minska inköpen av plastkassar. Vi uppmuntrar konsumenter att välja bort kassen, att använda kassen man redan köpt i andra butiker eller att ta med sig en egen flergångskasse. Målsättningen är att minska antalet plastbärkassar från ca 200 st per person/år till 40 st. I grunden bottnar detta i ett EU direktiv med syfte att minska spridningen av plast i naturen. (läs mer här)

Slutmålet är på sikt att helt fasa ut användningen av plastbärkassar. En tuff målsättning som bara kan lyckas om du och dina kolleger inom handeln hjälper till. Du som jobbar har här en nyckelroll och kan påverka hur vi gemensamt lyckas! Med din positiva attityd kan du få kunder att tänka efter och få dem att välja bort onödiga kassar.

Vi hjälper kunderna att avstå kasse genom att:
• inte erbjuda plastkasse automatiskt.
• vi tar betalt för kassar.
• vi uppmuntrar kunderna att välja hållbara kassar som återanvänds många gånger.
• berätta att det är smartare att nyttja anpassade soppåsar till soporna istället för plastkassar. Det är både billigare för kunden och dels går det åt mindre plast att tillverka dem.
• vi berättar att detta är en del av företagets miljöarbete.

Har du en idé? Vad tycker du att vi kan göra ytterligare för att minska kassarna? Tipsa din chef, dina medarbetare eller mejla Anders på Ålands Näringsliv: anders.ekstrom@naringsliv.ax.

Här nedan på sidan finns kampanjmaterial att skriva ut och fritt använda i Er verksamhet för att upplysa både personalen och kunderna om kampanjen: 

Ni som genomför denna förändring och tar aktivt del i kampanjen mot att minska plastanvändningen bör snarast möjligt också gå in och lämna ett ”grönt löfte” på sidan Bärkraft.ax: http://barkraft.ax/gronaloften/ Där presenteras i fortsättningen alla deltagande företag på ett positivt sätt vilket ger Er extra goodwill och förhoppningsvis stöttar er i det fortsätta arbetet. 

Ålands Näringsliv har åtagit sig att samla in statistik årligen på den totala mängd kassar som säljs inom dagligvaruhandeln för att kunna följa upp om dessa åtgärder haft verkan, handlarna bör därför lämna in statistiken senast inom februari månad via länken nedan. (eller via telefon 529302)

HÄR KAN NI REDOVISA SENASTE ÅRS TOTALA FÖRSÄLJNING/ÅTGÅNG AV PLASTBÄRKASSAR 
(OBS - Ingen butiksspecifik försäljningsstatistik presenteras - enbart den samlade totala mängden sålda kassar redovisas officiellt.)

Här finns mer goda argument och material på Svenska Naturvårdsverket
Initiativ från H&M, KappAhl och Lindex