17 februari 2011

Systemet med energieffektivitetsavtal utsträcks till att omfatta lokaler

Det är ett verktyg för fastighetsägare som med hjälp av programmet kan bidra till uppnåendet av nationella energieffektivitetsmål. Till åtgärdsprogrammet ansluter sig redan från början 15 betydande fastighetsägare. Programmet har tagits fram av arbets- och näringsministeriet i samarbete med flera viktiga aktörer i branschen.

- Systemet med energieffektivitetsavtal har en direkt koppling till EU-nivån och i direktivet om energitjänster uppställer alla medlemsstater ett mål om att minska energianvändningen med nio procent. Som energimängd uttryckt är Finlands sparmål 17,8 terawattimmar (TWh) och Finland måste visa att denna mängd energi har sparats genom energisparåtgärder fram till år 2016. För att säkerställa att målet kommer att nås skapades det ett frivilligt avtalssystem till vilket aktörerna kan ansluta sig och med hjälp av vilket Finlands resultat rapporteras till Europeiska kommissionen, berättar överinspektör Heikki Väisänen vid arbets- och näringsministeriet.

När ett företag ansluter sig till åtgärdsprogrammet uppger företaget energiförbrukningen hos sin fastighetsstock och sparmålet för avtalstiden. I åtgärdsprogrammet beaktas utöver ägarens energiförbrukning också hyresgästernas energiförbrukning samt energiförbrukningen för fastighetsskötsel och underhåll. Deltagarna uppmuntras till införande av ny teknik och nya förfaringssätt. Organisationer som anslutit sig till systemet rapporterar om sina resultat årligen på våren.

Ytterligare upplysningar:
överinspektör Heikki Väisänen, arbets- och näringsministeriet, tfn 0400 511 616

De frivilliga energieffektivitetsavtalen för olika sektorer gäller till 2016 och täcker följande branscher: näringslivet (industrin, energisektorn, servicesektorn), fastighetsbranschen, kommunsektorn, oljebranschen, varutransporterna och kollektivtrafiken samt jordbruket.

Mer information finns på adressen: www.energiatehokkuussopimukset.fi

Källa: Arbets- och näringsministeriet
Pressmeddelande 021/2011 2.2.2011