20 april 2012

Rapport kring verksamhetsförutsättningarna, stödpolitiken och anpassningsåtgärder inom sjöfarten

Arbetsgruppens mandatperiod löpte ut den 15 mars 2012. Arbetsgruppen har i enlighet med sitt uppdrag utrett utvecklandet av de långsiktiga verksamhetsförutsättningarna för sjöfarten samt strukturen och nivån för sjöfartsstöden med hänsyn till anpassningsmålsättningarna för statsfinanserna och tryggandet av den offentliga ekonomins hållbarhet. Arbetsgruppen har kartlagt preliminära alternativa åtgärder som syftar till att effektivisera de utgifter som staten i dagsläget riktar mot sjöfarten.

Efter inledningen granskas i rapporten verksamhetsbetingelserna för sjöfartsnäringen på lång sikt i Finland, bidragen till och beskattningen av sjöfarten, sjöfarten och understöden ur samhällsekonomins och den offentliga ekonomins perspektiv samt stödåtgärderna, utvecklingen av näringsstrukturen och den offentliga ekonomin inom sjöfarten. Rapporten avslutas med en sammanfattning av de olika åtgärdsalternativen. I bilaga finns en sammanfattning av utredningen "Svensk sjöfarts konkurrensförutsättningar" från 2010.

Källa: Finansministeriet 

Läs rapporten här: (på finska) http://vm.fi/vm/fi/04_julkaisut_ja_asiakirjat/01_julkaisut/02_taloudelliset_katsaukset/20120418Merenk/Merta_netti.pdf