29 mars 2011

Positiva toner i regionernas ekonomi och sysselsättning

I vissa ekonomiska regioner är tillväxten redan nu snabb. Gruvindustrin och turismen är i många regioner centrala tillväxtbranscher. Den positiva utvecklingen skuggas dock av svårigheterna i marinindustrin och hotbilderna för mobiltelefonindustrin. Mest positiva är förväntningarna i Norra Karelen, som snabbt återhämtar sig från recessionen. Dessa bedömningar ingår i en rapport om de regionala ekonomiska utsikterna som publicerades den 3 mars 2011. I rapporten har man sammanställt närings-, trafik- och miljöcentralernas synpunkter på nuläget och den närmaste tidens utveckling i 68 ekonomiska regioner.

Jämfört med läget för ett år sedan är läget nu bättre i 59 ekonomiska regioner. I tre ekonomiska regioner betraktas läget som mycket bättre än i fjol: Södra Birkaland, Joensuu och Kaustby. I fyra ekonomiska regioner är läget som förut. I två regioner, dvs. Åbo och Varkaus ekonomiska regioner är läget nu svagare än för ett år sedan. Läget i Åboregionen har försvagats i och med att varvet har tystnat. Det svaga läget i Varkausregionen beror på nedskärningarna inom pappersindustrin.

En förbättring i näringslivsläget väntas inom det närmaste halvåret i 53 ekonomiska regioner och inom ett år i 59 ekonomiska regioner. En svagare utveckling väntas inte längre i någon ekonomisk region. Läget för företagen kan dock snabbt förändras. För närvarande väntar man i synnerhet i Uleåborgs, Tammerfors, Salo och Helsingfors ekonomiska regioner på en precisering av Nokias planer. Det svåra läget inom marinindustrin återspeglas förutom i Åboregionen framför allt i Raumo och Björneborgs ekonomiska regioner. I Kouvolaregionen minskar arbetstillfällena inom pappersindustrin fortfarande.

Gruvdriften och turismen är lokomotiv för utvecklingen i många regioner. En speciellt snabb utveckling väntas i Joensuuregionen, som växer i takt med den goda utvecklingen inom metallindustrin. Också Pielinen-Karelen befinner sig på många sätt i ett positivt skede, framför allt inom turismen. Inom det närmaste året kommer utvecklingen att vara stark även i regionerna Kemi-Torneå, Brahestad, Vasa, Kuopio, Keuruu och Jämsä.

Gruvindustrins tillväxt tar sig uttryck i positiva bedömningar i många regioner i östra och norra Finland. Nya gruvor håller på att byggas bl.a. i norra Lappland, Brahestadsregionen och Joensuuregionen. Flera gruvor håller också på att expandera sin verksamhet. Inom handelsbranschen planeras stora investeringar i Kuopio, Kouvola och Björneborg. Utsikterna för turismen är goda och branschen investerar i flera ekonomiska regioner i östra Finland.

I många ekonomiska regioner finns långtgående investeringsplaner för såväl vind- som bioenergi och förväntningarna på produktionen av förnybar energi ökar.

Arbetslösheten minskar - tillgången på kunnig arbetskraft försvåras i framtiden.

Arbetslösheten har sjunkit i hela landet och på många ställen snabbare än väntat. Även om arbetslöshetsgraden är nedåtgående, är utdragna arbetslöshetsperioder och den ökade strukturella arbetslösheten oroväckande i många regioner. Inom ett halvår väntas arbetslösheten lätta i 50 och inom ett år i 52 ekonomiska regioner. Arbetslösheten stiger i sommar säsongsmässigt bl.a. i Fjäll-Lappland och andra ekonomiska regioner som stöder sig på turism.

Tillgången på kunnig arbetskraft är inte för närvarande något större problem. På grund av pensioneringar och en livigare efterfrågan på arbetskraft kommer tillgången på arbetskraft dock att försvagas. En försämring av tillgången på arbetskraft väntas inom ett halvår i 13 ekonomiska regioner och inom ett år i 40 ekonomiska regioner. Social- och hälsovården förblir fortfarande en svår sektor när det gäller tillgången på arbetskraft.

Rapporten om de regionala ekonomiska utsikterna är arbets- och näringsministeriets och närings-, trafik- och miljöcentralernas publikation, som kommer ut två gånger per år. Vårens rapport offentliggörs i Kuopio på ett möte, som öppnas av näringsminister Mauri Pekkarinen. Mötet kan torsdagen den 3 mars kl. 9.00-11.00 ses i direktsändning på nätet på adressen http://www.videonet.fi/tem/20110303/ [http://www.videonet.fi/tem/20110303/]
. En inspelning av sändningen läggs ut på adressen www.temtoimialapalvelu.fi senast den 4 mars.

De regionala utsikterna för ekonomin och sysselsättningen per ekonomisk region nu, efter sex månader och efter ett år finns tillgängliga som kartpresentation på adressen: http://www.temtoimialapalvelu.fi/

Källa: Arbets- och näringsministeriet