13 april 2011

Parterna godkände handelsavtalsförslaget

Avtalet gäller för två år och slutar den 31 mars 2013. Den allmänna löneökningen är 1,6% men till det kommer förändringar i löneklasser och tillägg så att den sammanlagda löneökningen blir 2,3%. Räknar man ytterligare med allhelgonadagen som förhandlats till ledig dag samt slopande av 2 dyrortsklassen så blir kostnadseffekten 2,9%. Möjlighet att byta semesterlön mot ledighet ingår också i detta avtal.

Löneökningarna är man överens om bara för 2011. 2012:års löner kommer man att förhandla om igen. Tapio Mäkeläinen på Handels är glad för konsumenternas skull att strejken är avblåst men menar att det blev en mycket dyr överenskommelse för handlarna. Löneökningarna blev betydligt högre än vad man generellt avtalat om under våren i andra brancher. Många handlare är småföretagare med mindre än fem anställda och har det tufft redan med skatteökningar och ökade utgifter, varvid lönerna nu börjar nå taket för vad man klarar av menar Tapio.

Källa: kauppa.fi

Avtalet medför att tabellönerna för heltidsanställda höjs med 40-64 euro. Förhöjningen består av en förhöjning på 11-18 euro i tabellönerna och de personliga lönerna, en allmän förhöjning på 1,6 procent samt en förhöjning på högst 16 euro i tabellönerna i dyrortsklassen 2. Dessutom höjs bland annat kvällstilläggen för lager- och kioskanställda.`

Trettondagen är i fortsättningen en ledig dag med lön för alla, och alla har rätt till tre månaders lön under sjukledighet i fall av våld. Trettondagen blir en söckenhelg som förkortar arbetstiden, vilket beräkningsmässigt står för en förmån på 0,4 procent till arbetstagarna. I fortsättningen betalas lördags- och nattillägg till expediter också när arbetet fortsätter även om butiken är stängd.

Förändringar gällande veckoslutsledigheter

Medlingsförslaget innehåller också många textförändringar. När det gäller veckoslutsledigheter, som parterna tidigare har avtalat om, ska man nu som anställd ha rätt till minst nio ledigheter med kombinationen lördag-söndag per år. Avtalet innehåller också spelregler kring byte av semesterpremie till ledigt. Dessutom höjer avtalet förtroendemannens och arbetarskyddfullmäktiges ställning.

Avtalet medför också förändringar i bestämmelserna om beaktande av yrkesexamen i tjänsteåren och i bestämmelserna om förtroendemannaavtal. Dessutom avtalade parterna om olika arbetsgrupper som kommer att utveckla bland annat frågor som gäller lagerarbetets särdrag, lönesystem, arbetsvillkoren för S-bankens anställda och hur man förbereder sig att möta hotet om våld.

Kollektivavtalet gäller till den 31 mars 2013. Lönerna år 2012 förhandlas före den 29 februari 2012. Då kan avtalet sägas upp om parterna inte når avtal om lönerna.

Lönejusteringar 1.4.2011

Allmän förhöjning 1,6 % till alla.

Tabellöner och personliga löner justeras dessutom enligt:
•1. år 15 €
•3. år 18 €
•5. år 11 €
•8. år 15 €

2 Dyrortsklassens löner justeras minst med 16 €

Källa: servicefacket