11 augusti 2011

Den nya konkurrenslagen träder i kraft den 1 november 2011

I och med reformen har var och en som lidit skada av konkurrensbegränsningen rätt till skadestånd.Lagen ska stadfästas vid presidentföredragningen den 12 augusti 2011.

Bestämmelserna om böter, dvs. påföljdsavgifter, i samband med konkurrensbrott har preciserats så att bestämmande av påföljdsavgift, befrielse från påföljdsavgiften eller nedsättning av påföljdsavgiften i högre grad än tidigare stämmer överens med EU:s bestämmelser. I lagen definieras också noggrannare än tidigare de situationer i vilka en näringsidkare som är delaktig i en kartell kan få befrielse från påföljdsavgift eller nedsättning av påföljdsavgiften.

I och med reformen har var och en som lidit skada av konkurrensbegränsningen rätt till skadestånd. Också preskriptionstiderna för skadestånd definieras klarare i den nya lagen.

Bestämmelserna om bedömning av företagsförvärv motsvarar sättet att bedöma företagsförvärv enligt EU-rätten. Marknadsdomstolen kan på framställning av Konkurrensverket förbjuda eller förordna om hävande av ett företagsförvärv eller uppställa villkor för fullföljande av företagsförvärvet, om företagsförvärvet på ett märkbart sätt hindrar konkurrensen på den finländska marknaden på grund av att förvärvet resulterar i uppkomst eller förstärkning av dominerande ställning på marknaden.

Enligt den nya konkurrenslagen ska Konkurrensverket ställa sina uppgifter i angelägenhetsordning. Konkurrensverket ska således koncentrera sig på utredning av de konkurrensbegränsningar som är de mest skadliga med tanke på en fungerande konkurrens och samhällsekonomin. Konkurrensverket har rätt att med marknadsdomstolens tillstånd förrätta inspektioner också i andra lokaler än näringsidkarnas affärslokaler.

Den nya konkurrenslagen ersätter lagen om konkurrensbegränsningar (480/1992).

Ytterligare upplysningar:
Regeringsrådet Elise Pekkala, arbets- och näringsministeriet, tfn 010 606 3731
Konsultative tjänstemannen Johanna Rihto-Kekkonen, arbets- och näringsministeriet, tfn 050 369 7619 eller 010 606 3271

Pressmeddelandet på ANM:s webbplats: http://www.tem.fi/?l=sv&s=2469&89513_m=103530

Källa: Arbets- och näringsministeriet - Pressmeddelande 165/2011 / 11.8.2011