21 april 2012

Linux skapare en av två Millennium Prize pristagare

Tillkännagivandet gjordes igår, den 19 april, genom Technology Akademi Finland, oberoende stiftelse som beviljar priset. Torvalds belönades för sin skapelse en ny operativsystem med öppen källkod, vilket leder till skapandet av mycket exploaterade Linux-kärnan, det vill säga operativsystemet kärnkurs.

Linux fri tillgång på webben utlöste en kedjereaktion som leder till dess fortsatta utveckling och finjustering. Numera miljontals datorer, smarta telefoner och digitala videobandspelare använder Linux. Torvalds prestationer har haft en stor inverkan på delad mjukvaruutveckling och nätverk i allmänhet, samt den öppenhet och tillgänglighet på webben för miljoner, om inte miljarder, människor.

Yamanaki belönades för sina insatser som en stamcell forskare. Han upptäckte en ny metod för att utveckla inducerade pluripotenta stamceller som inte är beroende av användning av embryonala stamceller. Hans metod används runt om i världen i medicinsk drogtester och i bioteknisk forskning. Yamanaka metod väntas en dag leda till behandlingar för ett antal sjukdomar som cancer, diabetes och Alzheimers.

Pristagarna kommer att firas i Helsingfors den 13 juni, då vinnaren av Grand Prize, antingen Torvalds eller Yamanaka, kommer också att meddelas. Priset totala överstiger 1 miljon euro.

Teknik Akademi Finland grundades 2002 av finska industrin i samarbete med den finska staten. Millenniumpriset för teknologi delas ut vartannat år och utgör Finlands bidrag till en livsförbättrande teknologisk innovation. Pristagarna väljs av styrelsen för Stiftelsen på grundval av rekommendationer från Internationella urvalskommittén.

Källa: Finnfacts