13 maj 2012

Konkurrensverket och Konsumentverket i Finland sammanslås i början av nästa år

Som ett led i ämbetsverkslösningen har det också utretts alternativa sätt att organisera verksamheten vid Konsumentforskningscentralen. I fråga om det sistnämnda har det bestämts att saken ska avgöras utgående från de bedömningar som görs på basis av slutsatserna av statsrådets utredning om sektorsforskningen i vilka frågorna kring forskningens självständiga ställning kommer att beaktas.

- Syftet med en sammanslagning av Konkurrensverket och Konsumentverket är att öka konkurrens- och konsumentfrågornas samhälleliga betydelse och att effektivisera förvaltningen. Utgångspunkten enligt regeringsprogrammet är att säkerställa lika konkurrensförhållanden för olika stora företag och en fungerande marknad som främjar konsumenternas intressen, sammanfattar arbetsminister Lauri Ihalainen.

Myndigheternas lagbaserade uppgifter ska inte ändras vid sammanslagningen. Detta gäller också konsumentombudsmannens relativt självständiga behörighet. Konsumentombudsmannen finns numera vid Konsumentverket. Konsumentombudsmannens verksamhet ska överföras till det nya ämbetsverket. De anställda vid Konkurrensverket och Konsumentverket övergår i det nya ämbetsverkets tjänst som gamla arbetstagare. Vid reformen följs principerna för en god personalpolitik.

- Utredningen om sammanslagning av ämbetsverken ingick i riktlinjerna för statens nya konsumentpolitiska program som ska blir färdigt i maj.

- Regeringen har som mål att stärka konsumentrörelsens roll i konsumentpolitiken. Före utgången av mars 2013 görs en bedömning av formerna av samarbete och arbetsfördelningen mellan konsumentförvaltningen och konsumentrörelsen för andra uppgifters än myndighetsuppgifternas del, berättar minister Ihalainen.

Till stöd för utredningen om eventuell sammanslagning begärdes utlåtanden av Konkurrensverkets, Konsumentverkets och Konsumentforskningscentralens intressentgrupper. I de flesta utlåtandena betraktades en sammanslagning av Konkurrensverket och Konsumentverket som en ändamålsenlig lösning. En eventuell sammanslagning av Konsumentforskningscentralen med ett ämbetsverk som samtidigt är tillsynsmyndighet ansågs vara problematisk.

Sammanslagningsutredningen behandlas fortsättningsvis i ministergruppen för förvaltning och regionutveckling. En regeringsproposition med lagförslaget om det nya ämbetsverket kommer att överlämnas i form av en budgetlag i september. I samband med den utarbetas också en statsrådsförordning om det nya ämbetsverket.

En promemoria om sammanslagningen (på finska) och ett sammandrag av utlåtandena (på finska) utgör bilagor till meddelandet och kan läsas på ministeriets webbplats.

Läs mer på arbets & näringsministeriets hemsida:
http://www.tem.fi/?l=sv&s=2469&89513_m=106566