15 februari 2011

Inspektionsföretag verkar utan näringsrätt

Företaget "Inspecta" driver verksamhet på Åland och kontrollbesiktigar och kalibrerar vågar i livsmedelshandeln. Deras inspektör meddelade inte företagaren på vilka grunder just de utför kontrollerna och de dyker bara upp utan att man har beställt tjänsten. Dessutom visade det sig efter våra efterforskningar att just detta företag, Inspecta, som verkar över hela Norden, inte har näringsrätt på Åland. Därav har de egentligen inte rätt att utföra några kontrolluppdrag på Åland.

Henning Karlsson på arbetarskyddsmyndigheten som tidigare skötte kontrollerna ger lite bakgrundshistoria:

- Lagstiftningen över olika mätredskap måste justeras och kontrolleras finns sedan lång tid tillbaka (ca 150 år i Finland). Kontroll och uppföljning styrs numer av en EU-förordning och lagstiftningen faller inom finsk behörighet. Tidigare var det Tekniska kontrollcentralen som höll i trådarna men efter en förvaltningsförändring så avknoppades från denna organisation dels a) TUKES (säkerhetsteknikcentralen) www.tukes.fi som en myndighet och dels b) Inspecta som utförare av olika tjänster. Dock är själva utförandet numera en fri marknad och tänkbart att en svensk ackrediterad firma kunde utföra samma arbete.

Dock verkar det här som man från Inspecta har missat att ansöka om näringsrätt och bara kört på som i övriga Norden. Vi har från Ålands Näringsliv påpekat detta och regeringen har lovat ta kontakt direkt med företaget och be dem rätta till detta omgående. Faktum kvarstår dock att Länsstyrelsens kontrollant gör återkommande kontroller och att företagarna förväntas ha sina vågar kontrollerade och godkända.