15 juni 2012

Inflationen 2,1 procent

I april steg priserna med 1,9 procent på årsbasis. I maj inverkade högre priser inom huvudgrupperna "livsmedel och alkoholfria drycker" samt "bostäder, vatten, elektricitet, gas och övriga bränslen" mest på den totala uppgången (med 0,5 procentenheter vardera), medan lägre priser inom huvudgruppen "kommunikationer" dämpade inflationen mest (med 0,2 procentenheter). Den månadsvisa förändringen från april till maj var -0,1 procent.

De finländska konsumentpriserna steg med 3,1 procent på årsbasis i maj, samma förändringstakt som i april. Konsumentpriserna steg främst på grund av högre matpriser samt dyrare boende och samfärdsel jämfört med året innan. Samtidigt motverkades uppgången av billigare hemelektronik och kommunikationstjänster jämfört med föregående år. Från april till maj var konsumentpriserna i genomsnitt oförändrade.

I maj steg de svenska konsumentpriserna i snitt med 1,0 procent på årsbasis, jämfört med 1,3 procent i april. I Sverige bidrog högre boendekostnader mest till den totala uppgången (med 0,4 procentenheter) medan främst sänkta priser på hemelektronik motverkade uppgången (med 0,3 procentenheter). Från april till maj sjönk konsumentpriserna i genomsnitt med 0,1 procent.

Läs mer i ÅSUB;s statistikmeddelande: http://www.asub.ax/files/statistik_kpi_2012_05.pdf