1 juni 2011

Göteborg fräschar upp paradgatan

Villeroy & Boch och Fred Perry är först ut av ett blivande kluster av flaggskeppsbutiker längst gatan. De senaste åren har Avenyn, eller Kungsportsavenyn som gatan egentligen heter, blivit mer av en nöjes- och restauranggata med ett fåtal kedjebutiker utspridda.

Fastighetsägaren Wallenstam vill nu blåsa liv i Avenyn igen och tillsammans med kommunen och övriga fastighetsägare skapa en modern paradgata som attraherar en modern och kräsen publik. Först ut i planerna är The flagship district med premiumbutiker för en internationell målgrupp.

- Vi vill helt enkelt snäppa upp det hela, med bland annat den rätta handeln, säger Peder Wahlgren som är affärsområdeschef företag på Wallenstam. - Det finns helt klart ett utrymme för att göra något riktigt snyggt av Avenyn igen.

Just nu ställer man ut detaljplanen för två kvarter i den ena änden av gatan. Här vill Wallenstam bland annat ersätta en trist galleria med en rad nya flaggskeppsbutiker i två plan där alla har entré mot gatan.

Ombyggnaden är ritad av Gert Wingårdh, som på senare tid ritat fler spektakulära handelsbyggnader. På baksidan av kvarteren ska det bli 130-140 nya bostäder men också mindre butikslokaler för gallerier och specialbutiker.

- Dessutom vill vi stuva om butikerna i andra kvarter för att få den rätta mixen, säger Peder Wahlgren.

Redan har ett par flaggskeppsbutiker öppnat i Wallenstams fastigheter. För ett år sedan slog Villeroy & Boch upp dörrarna till en stor glas- och porslinsbutik. Och för två veckor sedan var det premiär för Fred Perrys första konceptbutik i Göteborg, en butik som redan första dagen lockade en strid ström av kunder.

- Butiken ligger helt rätt här med en mix av modemedvetna göteborgare och internationella besökare, säger Richard Martin, global marknadschef på Fred Perry som medverkade på butiksöppningen. I slutet av 2012 eller början av 2013 räknar Wallenstam med att kunna dra igång de stora ombyggnaderna.

Källa: Dagenshandel.se