20 september 2011

Glöm inte var pengar uppstår!

Hittills har frågorna som behandlats i den politiska debatten varit av en fördelningskaraktär och få debatter näringslivsfrågor. Alla vet att det är näringslivet som är grunden till den välfärd vi har men INGEN har ännu lyft frågan om hur vi ska få kakan att växa.

Att Åland är fördelningspolitikens Mecka är kanske ingen nyhet och mycket beror säkerligen på det system vi har eller rättare sagt systemets anda. För trots att klumpsummesystemet i sig är ett fördelningssystem så går det att nyttja systemet på helt andra sätt än rent fördelningsmässigt. Detta är dock ovanligt och stora delar av våra gemensamma medel används till att fördelas mellan olika intressegrupperingar. Istället för att försöka få pengarna projekt som genererar tillväxt.

Vi måste bli bättre på att se var pengar uppstår i det åländska samhället och se hur vi ska använda våra begränsade resurser för att trygga tillväxt och utveckling.

Ålands Näringsliv har därför inför valet tagit fram ett konkret program för politikerna att ta tag i de kommande fyra åren. Ett program som leder till tillväxt och ett mer konkurrenskraftigt Åland. Många av punkterna, som du kan läsa i detta nummer av Magasinet, är utan politisk laddning och en implementering av dem leder enbart till ett bättre Åland. Vi hoppas att politikerna har kraft och mod att driva dessa frågor. Så att vi får ett Åland som är mer konkurrenskraftigt än idag.

Vårt budskap till den kommande regeringen är således enkelt och klart. Fokusera på hur vi kan få kakan att växa! Stimulera tillväxt genom att skapa bättre förutsättningar att starta och driva företag. Se oss inom näringslivet som en resurs och nyttja våra kunskaper så att vi tillsammans kan skapa ett Åland som även i framtiden är en av de bästa plasterna att bo och leva på.

Daniel Dahlén
daniel.dahlen@naringsliv.ax