6 april 2012

Fortsatt dystert konjunkturläge i Finland

Förtroendeindikatorn för industrin förstärktes i februari, men den befinner sig fortfarande på en lägre nivå än långtidsmedeltalet. Saldotalet för februari är -3, jämfört med det justerade talet för januari, -9. Långtidsmedeltalet är +3. Förtroendeindikatorerna beskriver konjunkturläget den tidpunkt enkäten utförs.

Produktionsförväntningarna är, trots att de har förbättrats de senaste tiderna, alltjämt svaga. Orderstocken har förstärkts en aning, men är fortfarande klart sämre än normalt.
Lagren av färdiga varor minskade i början av året och i februari befann de sig i genomsnitt på normal nivå. Graden av kapacitetsutnyttjande utnyttjas fullt ut i endast 61 procent i de företag som besvarade enkäten.

Enligt de jämförelseuppgifter som samlats in i januari är konjunkturläget för industrin i Finland svagare än i EU-länderna i genomsnitt. Som under de senaste månaderna är konjunkturläget starkast i Tyskland och svagast i Portugal, på Cypern och i Grekland.

Byggbranschen
Förtroendet i byggbranschen kvarstod på samma nivå som långtidsmedeltalet.
Förtroendeindikatorn för byggbranschen låg i februari fortfarande på samma nivå som i januari. Förtroendeindikatorns saldotal för februari är -4. Långtidsmedeltalet är -5.
Byggbranschen uppger att orderstocken är något mindre än normalt. Personalstyrkan bedöms vara nästan oförändrad de närmaste månaderna.
Förtroendet för byggbranschen var enligt de färskaste jämförelseuppgifterna för januari bättre i Finland än i de övriga EU-länderna i genomsnitt.

Tjänstesektorn
Förtroendeindikatorn för tjänstesektorn steg och försäljningen väntas öka bra de närmaste månaderna.
Förtroendeindikatorn i tjänstesektorn förstärktes klart i februari. Det färskaste saldotalet är +21 jämfört med det justerade saldotalet för januari, +9. Långtidsmedeltalet för indikatorn är +17.
Försäljningen har allmänt fortsatt öka de senaste månaderna, och man bedömer att tillväxten kommer att vara god också de närmaste månaderna. Bedömningarna om den allmänna konjunkturvecklingen har stigit nästan till långtidsmedeltalet.
Enligt uppgifterna för januari låg förtroendet för företagen i tjänstesektorn i Finland nära medeltalet för EU-länderna. Sämst är läget i Spanien och Grekland.

Minuthandeln
Förtroendeindikatorn för minuthandeln återhämtade sig efter nedgången vid årsskiftet. Försäljningen har de senaste månaderna utvecklats starkt och förväntningarna i fråga om försäljningen är nu positiva.
Bedömningarna om konjunkturläget i minuthandeln förbättrades i februari. Förtroendeindikatorns nya saldotal är nu +14, jämfört med +7 i januari. Långtidsmedeltalet är 0.

Försäljningen har ökat de senaste månaderna och man ser med tillförsikt på försäljningen också för de närmaste månaderna. Lagren har minskat och ligger nu nära långtidsmedeltalet. Enligt jämförelseuppgifterna för januari är förtroendet för minuthandeln fortfarande starkast i Tyskland, Finland och Estland.

KÄLLA: Finlands Näringsliv