20 april 2012

Finländska arbetstagare uppskattar förtroende och samarbete

Målet för det strategiarbete för utveckling arbetslivet som leds av arbetsminister Lauri Ihalainen är att förbättra sysselsättningsgraden, arbetslivets kvalitet, välbefinnandet i arbetet och arbetsproduktiviteten. Till stöd för arbetet har man utfört en omfattande medborgarenkät för att utreda värderingarna i samband med arbetslivet och åsikterna om den idealiska arbetsplatsen i framtiden. Enkäten besvarades av över 4 600 personer. Svaren på medborgarenkäten offentliggjordes på ett seminarium den 17 april.

Hörnstenarna i strategin - förtroende och samarbete, innovativitet och produktivitet, kompetens samt välbefinnande i arbetet och hälsa - framstod i svaren som viktiga faktorer för ett gott arbetsliv. Enligt svaren består ett meningsfullt arbete av dagliga företeelser på arbetsplatsen, t.ex. hänsyn till andra, öppenhet, opartiskt bemötande och ett gott ledarskap, ett positiv arbetsklimat och inspirerande arbetsuppgifter samt möjligheter att påverka. Det som oroade var svårigheten att hitta ett jobb, det allt hårdare attitydklimatet och det att en långtidsarbetslös stämplas som arbetsovillig. 

-Av medborgarnas svar framgår det att man kommer långt redan genom att på arbetsplatserna och i företagen komma ihåg betydelsen av förtroende och samarbete. Dessa alldagliga och för alla välbekanta faktorer har medborgarna lyft fram som viktiga delar av ett gott arbetsliv. Resultaten på arbetsplatsen kan förbättras genom att man koncentrerar sig på förtroende och samarbete, säger Ihalainen.

-En förutsättning för ett gott arbetsliv och Finlands konkurrenskraft är fungerande, resultatgivande och nyskapande arbetsplatser. Det finländska arbetslivet ska jämfört med andra europeiska länder vara av en så mycket bättre kvalitet att det stöder finländarnas vilja och möjligheter att komma in i arbetslivet, vara i arbete och fortsätta i arbetslivet friska och motiverade längre än i andra länder.

Visionen för strategin för utveckling av arbetslivet är att göra det finländska arbetslivet till det bästa i Europa fram till år 2020. Strategin blir klar i maj 2012. Därefter börjar beredningen av verkställandet tillsammans med en stor samarbetskrets.

-Finland har alla förutsättningar att ha det bästa arbetslivet i Europa 2020. Detta förutsätter mycket samarbete och förtroende mellan olika aktörer, men framför allt utveckling och verksamhet som uppstår ur arbetsplatsernas egna behov, säger Ihalainen.

Seminariet om utvecklingsstrategin kan ses i direkt videosändning på adressen http://event.magneetto.com/webcasts/tem/2012tyoelamankehittamisstrategia

Källa: Arbets & Näringsministeriet