28 augusti 2011

Den digitala agendan - höghastighetsbredband för alla i EU

Fotonik är en strategisk teknik som påskyndar innovationen inom många sektorer, t.ex. kommunikationer (inklusive tillgång till supersnabb internet), belysning och medicinska tillämpningar.

Syftet med projekten är att utveckla teknik för att leverera supersnabba internethastigheter som överstiger 1 gigabit/sekund till hemmet utan extrakostnader för konsumenterna. Projekten valdes gemensamt 2010 av EU-kommissionen, Österrike, Tyskland, Polen, Storbritannien och Israel, som tillsammans bidrar med totalt 22,3 miljoner euro för dessa projekt. Forskningsprojekten ska löpa i två till tre år. Att ge alla som bor i Europa tillgång till snabbt och ultrasnabbt bredband senast 2020 och öka investeringarna i den europeiska informations- och kommunikationsteknikforskningen är viktiga mål för den digitala agendan för Europa.

Kommissionen bidrar med en tredjedel av finansieringen av projekten och de nationella finansieringsorganen står för resten. Den gemensamma strategin gör det möjligt för de deltagande länderna att utveckla optiska bredbandsnät med hög hastighet mycket snabbare eftersom gemensamma ansträngningar på ett mycket effektivare sätt kan generera en kritisk massa för spridningen på marknaden.

I takt med att efterfrågan på bredbandshungriga tjänster ökar blir tillgången på ultrasnabbt bredband allt viktigare i Europa. Nya underhållnings- och affärstjänster som HDTV eller 3DTV, nedladdning av musik eller video på smarta telefoner och utrustning för videokonferenser kräver mycket snabbare internet än vad som vanligtvis är tillgängligt i Europa idag.

Källa: Europeiska kommissionens representation