3 december 2021

Coronapass eller begränsade öppettider införs för förplägnadsverksamheter

Social- och hälsvårdsministeriet meddelade att Finlands regering har ändrat den förordning som begränsar förplägnadsrörelsers verksamhet med anledning av coronaepidemin och att restriktioner införs gällande förplägnadsverksamheter med start på söndag den 5 december. Som alternativ till nedanstående begränsningar av serveringstider, öppettider och sittplats inomhus kan verksamhetsutövaren välja att kräva att alla kunder fyllda 16 år uppvisar giltigt coronapass.

Restauranger med alkoholservering:

Alkoholservering är tillåten kl. 05:00* - 17:00. Alkoholdrycker som sålts innan serveringen av alkohol upphör ska förtäras inom en timme efter serveringstidens slut. Att servera alkoholdrycker efter kl.17.00 är tillåtet endast genom att använda coronapasset. 

Restauranger får hålla öppet: 05:00 -18:00. Alla kunder i restaurangens lokaler inomhus ska ha en egen sittplats vid ett bord eller en motsvarande bordsyta.

*Alkoholserveringen får börja kl. 05:00 om restaurangen har tillstånd till det (tillstånd till förlängd serveringstid). Annars får alkoholserveringen börja kl. 09:00 i enlighet med landskapsförordning (2013:59) om tillämpning på Åland av riksförfattningar om alkohol.

Restauranger utan alkoholservering:

Restauranger utan alkoholservering får hålla öppet: kl. 05:00 - 01:00

Alla kunder i restaurangens lokaler inomhus ska ha en egen sittplats vid ett bord eller en motsvarande bordsyta.

Mer information finns på Ålands landskapsregerings hemsida här