1 juni 2012

Arbetsmarknadsnyheter

SPANIEN
Arbetslösheten i Spanien slår rekord efter rekord. Första kvartalet i år ökade antalet arbetslösa med 365 000 personer. Totalt står 5.6 miljoner spanjorer utan jobb. Det visar nationella statistikinstitutet INE:s senaste arbetskraftsundersökning, EPA.

TYSKLAND
"Den positiva tendensen står sig på den tyska arbetsmarknaden, men konjunkturen har tappat lite fart". Det säger Frank-Jürgen Weise, chef för arbetsförmedlingen i Tyskland, i en kommentar till arbetsmarknadsläget i april. Som de flesta bedömare spått sjönk arbetslösheten till under 3 miljoner.

ÖSTERRIKE
Österrike är det land i EU som klarat sig bäst genom konjunkturstormarna. Med en arbetslöshet på 4 procent har landet lägst arbetslöshet i EU. Ungdomsarbetslösheten är näst lägst i EU.

ITALIEN
Arbetslösheten i Italien var i mars 2,5 miljoner eller 9,8 procent. På ett år har de arbetslösa i landet ökat med uppåt en halv miljon. Det fastslår italienska statistiska institutet Istat i början av maj. De italienska företagen i Unioncamere spår samtidigt i en prognos att tillväxten i år faller med 1,5 procent vilket leder till förlust av 130 000 jobb.
Värst drabbade är ungdomarna, konstaterar Istat. I mars var ca 36 procent i gruppen 15 till 24 år utan jobb. Arbetslösheten för de unga har aldrig varit så hög på tjugo år. Italien är nu bland de sämsta i EU på att klara ungdomsarbetslösheten. Visserligen ligger landet långt efter Spanien och Grekland, där över hälften av de unga är utan jobb, men ändå högt över genomsnittet i EU på runt 22 procent. ”Oroande”,säger arbetsgivarordföranden Emma Marcegaglia. ”Dramatiska siffror” och ”en explosiv blandning som håller på att skapas” lyder omdömet från några av facken.

KÄLLA: Svenskt Näringsliv