26 augusti 2011

Aktuellt på arbetsmarknaden i Finland

I EK:s avtalsbranscher har 230 nya kollektivavtal slutits eller avtal ingåtts om löneuppgörelser i anslutning till gällande kollektivavtal från augusti 2010 till augusti 2011. I EK:s medlemsföretag omfattas över 950 000 löntagare av dessa avtal, dvs. ungefär 90 procent av personalen.

Därtill har i några branscher ingåtts om löneuppgörelser för detta år enligt tidigare avtal. Inklusive dessa uppgörelser omfattar nya löneuppgörelser något över en miljon löntagare, dvs. 95 procent av personalen i EK:s medlemsföretag.

I genomsnitt är den generella höjningen i löneuppgörelserna 1,5 procent. Lönehöjningarna är till största delen procentuella och avtalen gäller i medeltal i drygt ett år.

I nästan alla avtal ingår därtill också en s.k. företagspott, som kan användas bl.a. för belöning av arbetsresultat, kompetens och prestationer samt för att korrigera lönestrukturen i företaget. Företagspotterna är 0,5 procent i genomsnitt. Löneuppgörelserna på den offentliga sektorn innehåller tämligen likadana generella och lokala lönehöjningar som på den privata sektorn.

I augusti och september 2011 förhandlas i många branscher om ett nytt kollektivavtal eller en ny löneuppgörelse. T.ex. inom teknologiindustrin förhandlas om ett nytt avtal för arbetarna, tjänstemän och övre tjänstemän i september.

Källa: Finlands Näringsliv, EK