2 februari 2023

Utmaningarna med skattegränsen fortsätter

Ålands Näringsliv har varit i kontakt med flera medlemsföretag som berättar om utmaningen med att få leverantörer att leverera till Åland på grund av den stora byråkratin kring skattegränsen, om ökad arbetsmängd och kostnader gällande skattegränshanteringen och en stor oro kring detta. 



Ålands Näringsliv deltar i Skattegränsstrategigruppen, i Ålands landskapsregerings regi, målsättningen med gruppen är att lyfta fram de utmaningar som de åländska företagen har med skattegränsen till landskapsregeringen och på så vis hålla frågan aktuell. Arbetet med att belysa problematiken fortsätter. 



För att ännu tydligare lyfta fram utmaningarna behövs fakta, därför ber vi er ge respons till oss genom den enkät som vi kommer att publicera under nästa vecka på vår webbplats. Enkäten ger oss underlag gällande vilka utmaningarna är och omfattningen på dem och gör det lättare för oss att kommunicera vilka utmaningarna är i till exempel Skattegränsstrategigruppen.



Vi planerar även en nya workshop med Tullen där företagare dels kan få svar på sina konkreta frågor om importhantering, till exempel gällande import från annat EU-land samt kring specialförfaranden som reparation och service samt dels ett tillfälle kring exporthantering från Åland.