23 oktober 2023

Hur kan vi välkomna fler?

Välkomna till presentation av slutsatser av projektet Vi Välkomnar Fler.

En av utvecklingsmål på Åland är att vi vill bli fler. Till året 2030, enligt Bärkrafts mål 5, vill vi bli 35 000.

Från oktober 2022 till november 2023, har Ålands Näringsliv drivit ett ESF+ projekt Vi Välkomnar Fler som hade uppdrag att hjälpa inflyttade från icke-nordiska länder att hitta väg till lokala arbetsmarknaden. 

För att säkerställa attraktionskraften hos Ålands arbetsmarknad för internationella talanger och deras smidiga integrering i det åländska samhället, baserades projektet även på Bärkrafts Hållbarhetsmål 2: Tillit och Delaktighet, delmål 2.2.2: Minskat marginaliserande.

Under året har projektet arbetat med att stödja individer med karriärplanering, företagande, utveckling av individuella professionella nätverk samt stärkt samarbetet mellan olika åländska aktörer som arbetar med integrations- och arbetsmarknadsfrågor. I processen har projektet identifierat och arbetat med följande frågor: Vad behövs för att hjälpa dem som kommer till Åland att trivas och stanna kvar på Åland? Vilka utmaningar upplever nya åländska entreprenörer? Är Ålands arbetsmarknad öppen för internationell arbetskraft? Hur kan vi stödja arbetsgivare och arbetstagare för att säkerställa en framgångsrik utveckling?

Vid tillfället kommer projektledaren Viktoria Olsson att presentera slutsatser och reflektioner från projektet. I den andra delen av tillfället kommer gruppdiskussioner att genomföras kring förslag för framtida utvecklingsarbete angående arbetsmarknads- och integrationsfrågor.

 

Anmäl er här.