Åland 100 år!

Åland kan trots sin litenhet med stolthet blicka tillbaka på 100 framgångsrika år. Det gäller såväl samhällsutvecklingen i stort liksom näringslivets förvandling och tillväxt.

En stor förklaring till denna utveckling är samspelet mellan självstyrelse och näringsliv. 

- Vår litenhet är här vår styrka. Snabba beslut anpassade för våra åländska förhållanden kan då tas och implementeras på ett smidigt sätt. Samtidigt gäller det att ha respekt för både integritet och det som ankommer på en rättsstat. Den balansgången är inte alla gånger enkel men har i det stora hela hittills klarats av mycket väl.

På samma sätt gäller det att fortsätta framåt nu. Våra samhällen har under senare tid stresstestats och utsatts för fenomen som vi inte trodde att hörde hemma i vår tid. Jag tänker då naturligtvis på en världsomfattande pandemi som stänger ner hela samhällen med alla funktioner liksom utbrottet av ett krig i Europa.

Vi kommer att klara av även detta även om det kostar både liv och pengar. Och följande utmaningar står redan för dörren; en klimatkris som gör sig alltmer påmind varje dag som går.

Även här kan vi ålänningar bidra till en förbättrad värld och miljö. 

- De omfattande planerna på havsbaserad vindkraft kommer alldeles rätt i tiden sett ur många synvinklar.

Avslutningsvis; stort grattis 100-åringen; håll dig lika kry o alert som hittills, då kommer det att gå bra!

 

Jenki Rask, Vd Ålands Näringsliv