Frågor och svar

Vad är skillnaden mot ett vanligt sommarjobb?

Du får tjäna dina sommarlovspengar på en idé som är din egen, själv bestämma dina arbetstider och ha riktigt roliga och lärorika dagar tillsammans med likasinnade ungdomar och handledare. Så istället för att du utför arbetsuppgifter någon annan bestämt åt dig, bestämmer du själv vad du vill jobba med och hur hårt, och givetvis får du behålla de pengar du tjänar in!

Livet som företagare har helt klart sina fördelar. Du är din egen chef och kan bestämma dina egna arbetstider. Men det krävs också att du är beredd att jobba hårt, ta eget ansvar och se lösningar istället för problem. Att driva eget företag på sommaren är garanterat roligare än de flesta andra sommarjobb, samtidigt som det är en merit för framtiden, men för att det skall bli bra behöver du ha rätt inställning och göra ditt yttersta.

Kostar det något att vara med?

Nej. Tack vare Europeiska regionalautvecklingsfonden och Ålands Näringslivs projekt "Utveckla framtidens företag", finansieras konceptet. Så  att du inte behöver betala någoting för att vara med i Sommarlovsentreprenörer! De vill satsa på dig, för att de vet att Åland behöver ungdomar som vågar starta företag och driva projekt.

Behöver jag en färdig affärsidé när jag ansöker?

Nej. Visst är det bra om du har en uppfattning om vad du är intresserad av och kunde tänka dig göra, men det är absolut inget tvång för att kunna söka en plats. Under förträffen så kommer vi att inspirera dig och hjälpa dig att komma på en bra affärsidé!

Hur vet jag om jag fått en plats?

Då du skickar din ansökan via vårt ansökningsformulär kommer du att få ett bekräftelsemeddelande på att ansökan är skickad. Efter sista ansökningdagen kommer du bli kontaktad och få veta om du har fått en plats. 

Vad innebär det att jag fått en reservplats?

Som reserv kommer du att bli erbjuden att delta vid avhopp såsom sjukdom etc. Om du blivit erbjuden en reservplats behöver du tacka ja eller nej till denna.

Kan jag ansöka ihop med en kompis?

Absolut, att ansöka ihop med en kompis går bra. Många tycker det är bra att kunna bolla idéer och dela arbetet med en kollega och också kunna peppa varandra att våga sälja och komma över hinder som uppkommer. Tänk på att ni även delar på eventuella intäkter som ert företag får. Vill ni ansöka ihop: fyll i varsin ansökan, men glöm inte att skriva kompisens/kompisarnas namn i respektive ansökan. Ni kan vara upp till max. tre personer i ett företag.

Jag bor i en av skärgårdskommunerna, kan jag ändå delta?

Ja, alla ungdomar som är 15-19 år på Åland är välkomna att ansöka! Observera dock att vi förutsätter att du har möjlighet att delta i utbildningskickoffen som ordnas i Mariehamn början av juni efter att skolorna slutat för sommaren. Om du har möjlighet att delta även i förträffen och avslutningen (som också ordnas i Mariehamn) så är det jättebra, men det är inte obligatoriskt.

Får man någon lön? Vad händer om man inte tjänar några pengar?

De som blir antagna som deltagare får ett stipendium som ska täcka de eventuella inköp som behövs för att komma igång med din verksamhet. Detta stipendium får alltså endast användas till material/varor som direkt kan relateras till verksamheten.

Hur mycket du sedan faktiskt tjänar beror på affärsidén och hur mycket arbete du lägger ned. Som företagare är man aldrig garanterad en lön, men om du gör ditt bästa så är vi säkra på att du kommer att tjäna pengar.

Måste jag betala skatt och hur går det till?

Som sommarlovsentreprenör finns det inga undantag gällande skatten, skatt måste betalas på den eventuella inkomst som du gör. De sammanlagda inkomsterna som du fått under ett kalenderår skall redovisas i den personliga skattedeklarationen. Skatteförvaltningen beskattar dig sedan vid behov under därpå följande år. Vi går igenom skattefrågor under utbildningskickoffen.

Är jag som deltagare försäkrad?

För de som deltar i Sommarlovsentreprenörer kommer vi att bekosta en verksamhetsförsäkring via Ömsen. Denna försäkring gäller för de flesta verksamheterna och den täcker eventuella skador som du eller dina produkter/tjänster orsakar någon annan. Vissa specialverksamheter kan dock behöva tilläggsförsäkringar (t.ex. biltvätt) som måste bekostas av deltagarna själva.

Dessa verksamhetsförsäkringar täcker dock inte eventuella skador som du som deltagare råkar ut för själv. Därför förutsätter vi att deltagarna själva har en livförsäkring och en olycksfallsförsäkring. Om du inte har en sådan så rekommenderar vi att en sådan tecknas innan du deltar i Sommarlovsentreprenörer. Eftersom du som deltagare i Sommarlovsentreprenörer fungerar som egen företagare, inte som anställd, ligger ansvaret för din verksamhet och dina handlingar alltid hos dig själv och/eller dina målsmän om du är under 18 år.

Hur kan jag gå vidare efter Sommarlovsentreprenörer?

Du kan fortsätta driva din affärsidé/ditt projekt som en hobbyverksamhet eller som ett registrerat företag efter sommaren. Vi på Ålands Näringsliv hjälper dig i så fall med hur du kan gå till väga. Mer information om att grunda och driva företag som enskild näringsidkare, även kallad firma, hittar du bland annat på Skatteförvaltningens hemsidor samt på www.startaeget.ax. Vi kommer även att berätta om möjligheterna att fortsätta med din verksamhet under avslutningsträffen.

Dessutom finns det gymnasieprogram där du har möjligheten att prova på Ung Företagsamhet där du under ett helt år driver ditt egna företag, ett så kallat UF-företag, under skoltid. Du går igenom ett företags hela livscykel, från start till avveckling och får på så sätt unik kunskap och erfarenhet av företagande.