Näringslivsdagen

Näringslivsdagen

Näringslivsdagen är ett årligt återkommande evenemang. Den arrangerades första gången 2007 och under åren har den utvecklats med att erbjuda föreläsningar i världklass och stora möjligheter att nätverka med både det svenska, finska och åländska näringslivet.

Näringslivsdagen arrangeras genom ett samarbete med DKCO och Ålandsbanken, samt våra mediepartners Strax och Ålandstidningen.

Näringslivsdagen 2020

Välkommen på Näringslivsdagen som ger dig den bästa starten på hösten. Samla dina kolleger, lär dig något nytt och insprireras. 

Tid: Torsdagen den 27 augusti 2020 kl 14.00-20.00
Plats: Alandica Kultur och Kongress.
Tema: Artificiell intelligens - hur påverkar det oss
Anmälan: Anmäl dig här. Du kan också göra en intresseanmälan så påminner vi dig i augusti 2020.

Föreläsare

Fredrik Heintz är lektor vid Institutionen för Datavetenskap vid Linköpings universitet där han forskar om artificiell intelligens och autonoma system. Fredrik är ordförande i Svenska AI-sällskapet, föreståndare för forskarskolan inom Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program (WASP) med mer än 120 doktorander, medlem i EU-kommissionens High Level Expert Group on AI. Han ska berätta för oss om vad artificiell intelligens egentligen är.

Frida Boisen är expert på framtid och digital utveckling. Frida är känd som programledare, krönikor och föreläsare. Hon ska berätta om hur man får sina medarbetare och organisationen att våga göra den digitala förändringen som t.ex. artificiell intelligens för med sig. Frida delar med sig av de vanligaste fallgroparna och fem nycklar till framgång för att lyckas med Changeonomics.

Anna Frankzén Starrin är kulturantropologen som drivs av att få företag hitta sin väg i den digitala transformationen med hållbar utveckling som mål. Anna har arbetat som föreläsare, trendanalytiker och innovationskonsult sedan 2003 och medverkar regelbundet i TV och radio. Hon har varit med och drivit stora framtidsstudier, så som den globala studien Urban trends, the future of cities, Framtidens boende, framtidens möten, framtidens kontor med flera. Anna ska berätta om digitaliseringens påverkan på företag i framtiden och hur man förbereder sig på det. Hon har kallats Robot-Anna i media trots att hon fokuserar på de mänskliga aspekterna av den digitala revolutionen. Anna vill hjälpa oss att lindra den digitala ångesten med sin beskrivning av megatrender och olika exempel på hur företag har lyckats hantera dessa frågor. Att företag lyckas med dessa frågor ger oss hållbar utveckling.

Efter föreläsningen arrangeras en middag där vi även har en paneldiskussion som anknyter till dagen.

Näringslivsdagen 2019

Näringslivsdagen 2019 fokuserade på "Inspirerande tillväxt". Bakgrunden var konstaterandet att Åland under perioden 2007-2017 halkade efter omvärlden rejält när det gäller BNP-tillväxt. Vi ville fokusera på hur vi vänder det.

Vi inledde med Svante Randlert som gav oss en inspirerande föreläsning om vad som förenar de företag som ökar omsättning, marknadsandel och lönsamhet. Engagerade medarbetare är det korta svaret. Vi fortsatte med Thomas Ek som berättade sin historia inom OBH Nordica. Thomas avslutade med sina framgångsnycklar. 

Efter kaffepausen tog Annika Winsth över och berättade om varför tillväxt är nödvändig. Tillväxt en förutsättning för hållbarhet. Hon gav oss också en utblick över det aktuella ekonomiska läget globalt, något som visade att Ålands tillväxt de kommande åren knappast får draghjälp av världsekonomi.

Avslutningsvis berättade Jouko Kinnunen om ÅSUB:s tillväxtutredning som pågår just nu. Han berättade om Ålands tillväxt - vad som dragit och vad som hindrat samt några inblickar i hur företagen ser på sin verksamhet om fem år. Rapporten kommer i november.

Vi avslutade dagen med en middag på Brasserie Ångbåtsbryggan, där vi avnjöt en "åländsk" middag. Efter middagen hade vi en paneldiskussion med Annika Winsth, Jouko Kinnunen, Camilla Gunell (näringsminister) och Mats Perämaa (finansminister). Diskussionen handlade om vad vi ska göra på Åland. Rent konkret kom det fram att hållbarhet är viktigt, men att vi även behöver se på konkurrenskraften och företagens villkor.

Näringslivsdagen 2018

Näringslivsdagen 2018 fokuserade på det nya entreprenörskapet som växer fram i den digitala förändring vi ser just nu. Förändringen utmanar befintliga affärsmodeller och skapar nya möjligheter.

Elisabet Elmsäter Vegsö berättade om handelns förändring just nu. Hennes föreläsning byggde på två rapporter från Svensk Handel/HUI - dels om det stora detaljhandelsskiftet, dels den fysiska handelsplatsen i en digital värld. Hennes budskap var att man behöver förhålla sig till den här utvecklingen som drastiskt påverkar handeln, men att de fysiska handelsplatserna kommer att vara kvar. Däremot behöver man anpassa sig till konsumenternas nya krav.

Eva Hamilton fortsatte med en föreläsning om ledarskap i förändring - när allt rör sig. Hon konstaterade att vi just nu lever i en omvälvande tid när demokrati, välfärd och affärsmodeller utmanas. Det är lätt att stå handfallen som ledare och inte riktigt veta vart man ska styra sin organisation. Ett modernt ledarskap förutsätter således att man erkänner det och är villig att ändra på riktningen ifall omvärlden kräver det.

Clara Lidström och Annakarin Nyberg berättade slutligen om ett nytt entreprenörskap. Clara Lidström driver bloggen Underbara Clara och genom att kombinera deras kunskap om internet har de lanserat klädmärken och barnböcker med stor succé. De visade hur bloggen blir en genomtänkt mediestrategi där kan få direkt feedback från kunder om deras önskemål. Mycket inspirerande.

Näringslivsdagen avslutades på Brasserie Ångbåtsbryggan där vi samlades för ett trevligt mingel och en välsmakande middag.

Näringslivsdagen 2017

Näringslivsdagen 2017 fokuserade på "Hållbarhet - att bygga ett vinnande lag". Per Grankvist föreläste om en av vår tids stora frågor - hållbarhet och huruvida man kan tjäna pengar på det? Han berättade om de olika delarna inom området (CSR, miljö och etik) och hur företag kan arbeta med dessa frågor för att öka sin lönsamhet. Genom att utgå från konkreta exempel förklarade Per hur hållbarhetsfrågorna förändrar det sätt företag och organisationer arbetar och samarbetar. Elisabet Vinberg Hearn berättade om hur man skapar framgångsrika, vinnande team. Hennes tiopunktslista över vad som krävs för att nå detta var mycket inspirerande. Dagen fortsatte med IFK Mariehamns väg till framgång. Thomas Lundberg och Peter Lundberg berättade om hur IFK målmedvetet och långsiktigt arbetade med gruppdynamik och rätt fokus. Ett arbete som ledde hela vägen till ligaguld 2016. Alexander Bard avslutade dagen med en träffsäker föreläsning om hur vår kommunikation växte fram genom historien. Vi står nu inför den fjärde kommunikationsrevolutionen och därför kommer den digitala utvecklingen  att förändra oss.  Vi avslutade kvällen med en middag på Ångbåtsbryggan, kryddat med en intressant paneldiskussion.

 

Näringslivsdagen 2016

Näringslivsdagen fokuserade på en uppdatering av världen, där Staffan Landin visade hur världen faktiskt har blivit bättre. Cecilia Andrén Nyström om att arbeta med organisationer i tredje världen och Michael Lemner om hur detaljhandeln blir digital. Under middagen berättade Christian Bönnelyche om appen "Blågult inifrån" som ger fotbollen en direktkontakt med sina supportrar.

 

Näringslivsdagen 2015

Näringslivsdagen 2015 hölls torsdagen den 27 augusti på Alandica. Över 200 personer samlades för att lyssna på Magnus Lundberg, Jens Lind och Anna Serner. Ålands Näringsliv delade även ut stipendier till unga entreprenörer från vår stipendiefond.

Näringslivsdagen avslutades med middag där vi fick en presentation av sociala robotar från några av de främsta forskarna i världen. Stämningen var på topp och betygen goda. Jörgen Pettersson beskrev Näringslivsdagen såhär. Martin Nilsson filmade Nao - roboten som avslutade kvällen.

 

Näringslivsdagen tidigare år

Under åren har flera kvalificerade föreläsare besökt dagen. Här kan bl.a. nämnas:

 • Alexander Bard
 • Anna Serner
 • Annakarin Nyberg
 • Annika Winsth
 • Carin Holmquist
 • Carl-Johan Jarnheimer
 • Cecilia Andrén-Nyström
 • Clara Lidström
 • Elisabet Elmsäter Vegsö
 • Elisabet Vinberg-Hearn
 • Ebba Lindsö
 • Eva Hamilton
 • Jens Lind
 • Johan Stael von Hollstein
 • Jonas Kjellberg
 • Jouko Kinnunen
 • Magnus Lundberg
 • Martin Granholm
 • Michael Lemner
 • Per Grankvist
 • Per Holknekt
 • Risto EJ Pentillä  
 • Paolo Roberto
 • Pär Lange
 • Staffan Landin
 • Stefan Hyttfors
 • Svante Randlert
 • Thomas Ek
 • Ylva Lindberg

#näringslivsdagen

Projektets sponsorer