18 december 2014

Så här ändras företagarnas skatter under 2015

Samfundsskatten är fortsatt 20 procent till vilket den sänktes 2014. Den övre gränsen för kapitalinkomstbeskattningen höjs från nuvarande 32 procent till 33 procent. Den nedre gränsen är fortsatt 30 procent. Gränsen sänks dock eftersom inkomster på 30 000 euro kommer att omfattas av den övre procentklassen medan gränsen i år har varit 40 000 euro.

Dividendbeskattningen förblir i stort sett oförändrad. Den dividend som understiger åtta procent av företagets nettoförmögenhet omfattas av lindrigare beskattning upp till 150 000 euro. Av denna dividend är 75 procent skattefri medan25 procent beskattas som kapitalinkomst. Därmed blir skatten för denna dividend 75-83 procent. För den del som överstiger åtta procent av nettoförmögenheten är 25 procent skattefri och 75 procent skattepliktig förvärvsinkomst.

Övriga ändringar
År 2015 var det sista året då man kunde få kapital från fonden för inbetalt fritt eget kapital som återbetalning i stället för som utdelning. Förutsättningen är att placeringen har skett före utgången av 2013.

Företagens möjlighet att göra dubbla avskrivningar på industriella investeringar kvarstår även under 2015-2016. Regeringen beslutade i våras att den dubbla avskrivningsrätten på produktionsinvesteringar upphör under 2015. Enligt beslutet i november kvarstår avskrivningsrätten dock under 2015-2016.

I praktiken gör fördubblingen av avskrivningsrätten investeringarna mer lönsamma för företagen på kort sikt. När företaget kan fördubbla sina avskrivningar kan det minska sitt resultat och därmed den samfundsskatt som det betalar. Den årliga avskrivning som normalt används i beskattningen är 25 procent. Med andra ord kan avskrivningsrätten i dag vara 50 procent.

Här följer en överblick över de reformer som påverkar företagarnas verksamhet:

Även företagare omfattas av skuldsaneringen
Från och med början av 2015 har även företagare rätt till skuldsanering. En företagare som driver en firma och som drabbats av skuldproblem kan få sina privata och företagets skulder sanerade och den lönsamma företagsverksamheten kan fortsätta.

Möjlighet till en ledig dag för företagare i köpcentrum
Den första maj trädde en ny lag i kraft som ger småföretagare i köpcentrum möjlighet att hålla sin butik stängd en dag i veckan . Dagen får de välja själva. Företagarna i Finland och Fackhandelns Förbund krävde att missförhållandet skulle rättas till. Reformen var nödvändig eftersom så många som en tredjedel av butiksinnehavarna i köpcentrumen inte kunde ha en enda ledig dag i veckan vilket blev för tungt och dyrt för många småföretagare.

Yrkesutbildning på arbetsplatsen - utbildningsprövningarna startade
Idén om en modell för utbildningsavtal tog fart i och med starten för de första utbildningsprövningarna enligt modellen för Yrkesutbildning på arbetsplatsen. Grundtanken är att revidera den nuvarande läroavtalsmodellen så att den inte blir lika dyr för arbetsgivaren och att framför allt unga på detta sätt skulle få fler studieplatser i företagen än i dag.

Ministeriet bereder en förkortning av betaltiderna
Justitieministeriet bereder en förkortning av betaltiderna mellan företag så att betaltiden på 30 dagar endast får överskridas om man uttryckligen kommit överens om detta. Motsvarande tidsgräns är i dag 60 dagar. Långa betaltider har drivit små företag till ekonomiska svårigheter.

Konkurrensen ska beaktas vid planläggning
I framtiden måste en fungerande konkurrens beaktas vid planläggning. Regeringens proposition om ändring av markanvändnings- och bygglagen överlämnades till riksdagen i december. Lagen lär träda i kraft till våren. Enligt Företagarna i Finlands målsättningar bör kommunerna i sin markpolicy och sitt tomtutbud även slå vakt om att fri konkurrens råder mellan företagen.

Offentliga upphandlingar måste delas upp - och SMF-företagen ges möjlighet att konkurrera
Europaparlamentet antog en ny lagstiftning om offentliga upphandlingar. Europaparlamentet förbättrar SMF-företagens situation bland annat genom att anta en ny föreskrift som förutsätter att upphandlingarna delas upp så att de passar SMF-företag. Lagstiftningen träder i kraft år 2016.

Registret över skatteskulder blir rimligare
Skatteskuldregistret för företag infördes den 1 december. Det blir ingen registeranteckning om den skattepliktiga har kommit överens om ett betalningsarrangemang med skattemyndigheten. Riksdagen höjde även den lägre registreringsgränsen från planerade 5 000 euro till 10 000 euro. Dessutom drev Företagarna i Finland igenom kravet på att en skatteskuld i vilken ändring har sökts och vars verkställande har avbrutits inte antecknas i registret. Precis i slutskedet fick Företagarna i Finland igenom kravet på att om ett företag fått bekräftelse på ett betalningsprogram enligt företagssaneringslagen så publiceras inte skatteskulduppgiften i skatteskuldregistret.

Anvisningarna om gränsdragningen mellan företagsinkomst och löneinkomst och underentreprenad sågs över
Skatteförvaltningen uppdaterade sina anvisningar om när ett arbete som en underleverantör har gjort för beställaren är arbete som företagare och när det är arbete som anställd. Företagarna i Finland krävde och drev igenom ett flertal väsentliga ändringar i anvisningarna så att små- och nya företagares möjligheter att bli betraktade som företagare i beskattningen förbättras avsevärt. Detta påverkar tusentals företagares möjligheter att arbeta som företagare.

Villkoren för alterneringsledighet stramades åt
Systemet med alterneringsledighet ändrades i höstas eftersom dess utnyttjande har minskat arbetsinsatsen. Alterneringsledighetens krav på arbetshistoria höjdes markant och en övre åldersgräns bestämdes för den alterneringslediga. Det går inte längre att gå i pension direkt efter en alterneringsledighet. Som alterneringsvikarie måste man i första hand anställa en arbetssökande som varit arbetslös sammanhängande eller periodvis i minst 90 kalenderdagar under de 14 månader som föregått alterneringsledigheten. Det finns vissa undantag från detta.

Källa: Företagarna i Finland