9 december 2015

Nordiskt samarbete ska stärka omställningen till avancerad produktion

Tillverkningsindustrin har en mycket framträdande roll för de nordiska ländernas ekonomier, men sysselsättningen inom tillverkningsindustrin i Norden har minskat med en fjärdedel under de senaste 20 åren. Därför diskuterade de nordiska näringsministrarna på ett möte i Nordiska ministerrådet den 7 december 2015 hur de nordiska länderna kan samarbeta för att stärka lärande och inspiration över nationsgränserna och genomföra samnordiska initiativ på området.

Initiativet till diskussionen togs av den danska närings- och tillväxtministern Troels Lund Poulsen, som under 2015 är ordförande för Nordiska ministerrådet för näringsministrarna:

– Tillverkningsindustrierna i de nordiska länderna har stor betydelse för utvecklingen av produktivitet, innovation, tillväxt och sysselsättning samt export, i synnerhet utanför de större städerna. Därför har vi i hela Norden ett gemensamt intresse i att ha kvar och bygga ut vår tillverkningsindustri.

Gemensam ministerdeklaration från Nordiska ministerrådet:

”Att främja vår tillverkningsindustri står på den gemensamma dagordningen. Därför ligger det nära till hands att i Nordiska ministerrådets regi öka kunskaperna om och inspirationen från nationella initiativ samt undersöka om det finns särskilda områden inom vilka samnordiska projekt kan ge stöd till omställningen till avancerad produktion för att främja tillväxten och sysselsättningen.”

Det danska ordförandeskapsprojektet ”Produktion i Norden” har inför mötet sammanställt en kartläggning av digitaliseringen och automatiseringen av tillverkningsindustrin samt en översikt över relevanta politiska initiativ i Norden.

FAKTA från rapporten:

Mer än 50 procent av exporten i de nordiska länderna utgörs av varuexport. Tillverkningsindustrin är därför viktig för inflödet av utländsk valuta och för en positiv betalningsbalans.

Mellan 33 procent (Norge) och 77 procent (Finland) av den privata forskningen och utvecklingen sker inom tillverkningsindustrin.

Tillverkningsindustrin skapar välstånd och utgör en viktig grund för att finansiera de nordiska välfärdssamhällena. I genomsnitt ökar produktiviteten i den nordiska industrin med tre procent om året – att jämföra med mindre än en procent i de övriga sektorerna.

Tillverkningsindustrin skapar jobb hos en lång rad olika leverantörer inom andra sektorer, exempelvis kunskapstjänster, finans och försäkring, transport samt bygg och anläggning.

Tillverkningsindustrin bidrar till regional balans. I motsats till andra sektorer skapas många av jobben inom tillverkningsindustrin utanför universitetsstäderna, bland annat i landsbygdsområden.

Rapporten pekar på en rad gemensamma nordiska hinder mot en ökad användning av digitalisering och automatisering:

Tillgång till kvalificerad arbetskraft. Tillverkningsföretagen rapporterar brist på 1) IT-specialister, 2) allmän IT-kompetens, 3) högutbildad arbetskraft (exempelvis ingenjörer).

Tillgång till kapital. Investeringar i exempelvis robotar och avancerade datorsystem är dyra. Små och medelstora företag har ofta svårt att skaffa finansiering.

Brist på ledningsresurser. Digitalisering och nya verksamhetsmodeller kräver strategiutveckling, anpassning och planering. Mindre företag saknar ofta resurser för utveckling.

Tillgång till kunskap. Många tillverkningsföretag har ofta kundanpassad produktion i små serier. Den typen av produktion är komplicerad att automatisera och digitalisera. Företagen är beroende av tillgång till rådgivning och samarbete med studenter, forskare och andra företag.

FAKTA om projektet

Det danska ordförandeskapsprojektet ”Produktion i Norden” leds av Erhvervsstyrelsen och ska involvera offentliga myndigheter och privata organisationer i arbetet med att:

kartlägga initiativ inom digitalisering och automatisering av tillverkningsindustrin i de nordiska länderna, bland annat genom att förmedla resultat och god praxis

identifiera samnordiska initiativ som kan ge stöd till en omställning till avancerad produktion.

Projektet finansieras av Nordiska ministerrådet med 5,25 miljoner danska kronor under perioden 2015–2017.



Läs mer: http://www.norden.org/sv/aktuellt/nyheter/gemensamt-nordiskt-samarbete-ska-staerka-omstaellningen-till-avancerad-produktion