15 januari 2015

Vill du bidra till Östersjöns välmående?

Finlands havsområde har inte till alla delar god miljöstatus. Framför allt övergödningen, men också annan miljöbelastning som uppstår av mänsklig verksamhet, har en negativ inverkan på havsnaturen. I synnerhet Skärgårdshavets och Finska vikens tillstånd är oroväckande.

I dag inleds ett omfattande offentligt samråd om förslaget till åtgärdsprogram för havsvården 2016-2022. Den övergripande planeringen av havsvården inleddes 2008, och målet med den är att uppnå och upprätthålla en god miljöstatus i Östersjön före 2020. En god miljöstatus i den marina miljön innebär rent vatten, rik biologisk mångfald, livskraftiga fisk- och fågelbestånd, stränder som är fria från skräp samt minskad användning och miljöpåverkan av miljögifter.

Målet: god miljöstatus i den marina miljön
Förslaget till åtgärdsprogram är ambitiöst. För att en god status ska kunna uppnås och upprätthållas i den marina miljön föreslås att de befintliga åtgärderna ska intensifieras och kompletteras samtidigt som också helt nya åtgärder införs. I programmet läggs det fram förslag om sammanlagt 35 nya åtgärder. Bland dessa finns allt från naturskyddsåtgärder och åtgärder inom jordbruk, sjöfart och vård av fiskresurser till åtgärder som syftar till att minska nedskräpningen och undervattensbullret.

"Åtgärdsprogrammet behövs för att vi genom samarbete och konkreta åtgärder ska kunna uppnå god miljöstatus i Östersjön före 2020. Det är en stor utmaning, men därför behövs också handling och planmässighet av nytt slag. Under samrådet efterlyser vi respons om vilka åtgärder finländarna är beredda att vidta", konstaterar miljöminister Sanni Grahn-Laasonen.

Havsvårdsåtgärderna är också sammankopplade med planeringen av vattenvården i sjöar, åar, älvar och grundvatten. Åtgärderna i förvaltningsplanerna för dessa är centrala med tanke på målet att uppnå god miljöstatus i den marina miljön, eftersom de påverkar den belastning av näringsämnen och skadliga ämnen som rinner ut i Östersjön från land. Ett samråd om förslagen till förvaltningsplaner och planerna för hantering av översvämningsrisker 2016-2021 ordnas parallellt med samrådet om åtgärdsprogrammet.

Den nationella havsförvaltningsplanen har utarbetats under ledning av miljöministeriet i samarbete med NTM-centralerna vid kusten samt jord- och skogsbruksministeriets och kommunikationsministeriets förvaltningsområden. Ett stort antal experter har deltagit i beredningen av åtgärdsprogrammet. Programmet täcker Finlands territorialvatten och ekonomiska zon. Åland kommer att utarbeta ett eget program.

Påverka havsvården
"Mänsklig verksamhet såväl på land som till havs påverkar Östersjöns tillstånd. I åtgärdsprogrammet har de mänskliga aktiviteternas inverkan på havet bedömts. Det står klart att vi behöver ett brett engagemang och gemensamma ansträngningar för att våra barn ska få njuta av ett rent och friskt Östersjön. Åtgärdsprogrammet är en inbjudan till samarbete för alla, stora som små aktörer", säger miljöminister Grahn-Laasonen.

Förslaget till åtgärdsprogram för havsvården hålls framlagt på adressen
www.miljo.fi/paverkavattnen samt på NTM-centralerna och i kommunkanslierna. Samrådet om förslaget till åtgärdsprogram pågår till den 31 mars 2015. Alla kan delta genom att framföra synpunkter på programmet. Kommentarerna kan skickas till NTM-centralerna med en elektronisk blankett som finns på miljöförvaltningens webbtjänst eller till registratorskontoret vid NTM-centralen i Egentliga Finland per e-post eller brev. Man kan också delta i diskussionen och lämna kommentarer på webbtjänsten Dinasikt.fi. Kommentarerna gås igenom och sammanfattas. Responsen kommer att beaktas vid utarbetandet av det slutliga åtgärdsprogrammet.

Källa: Stadsrådet

https://www.otakantaa.fi/sv-FI/Bladdra_bland_projekt/Hur_forbattra_tillstandet_i_Finlands_havsomraden