28 november 2011

Bioenergin utgör cirka 80 procent av den förnybara energi som produceras

Förbrukningen ökade på grund av återhämtningen inom industriproduktionen och ett större behov av att värma upp byggnader. Förbrukningen steg till nästan samma nivå som före den ekonomiska recessionen 2008.

Den förnybara energins andel av energiförbrukningen var 26,3 %, dvs. ca 106 TWh. Av den slutliga energiförbrukningen var andelen förnybar energi 30,3„Ÿ31,3 %, vilket är i linje med den utveckling som EU har krävt, dvs. att andelen förnybar energi år 2020 ska vara 38 % av den slutliga energiförbrukningen.

För att EU-målet ska nås återstår mycket att göra. Största delen, ca 80 % av den energi som produceras från förnybara energikällor är bioenergi. Största delen av ökningen i användningen av förnybara energikällor kommer fortfarande från träbiomassor. För att EU-kravet ska uppfyllas krävs dock en betydande satsning även på andra råmaterial. Produktionen av etanol, biogas och biodiesel är hos oss först i start- och utvecklingsskedet. Dessa uppgifter framgår av branschrapporten Bioenergi, som offentliggjordes i Helsingfors den 24 november.

De stora NER 300-investeringsprojekten, som i Finland skulle innebära anläggning av bioraffinaderier, avgörs i Europeiska kommissionen uppskattningsvis under senare hälften av 2012. Hur bioraffinaderierna, liksom också de nya vindkraftsprojekten, som främjas med hjälp av inmatningstariffer, påverkar användningen av förnybar energi i Finland kommer att märkas till fullo inom 3„Ÿ5 år. Effektiviseringen av de åtgärder som hänför sig till energisparande bör inte glömmas, för att målet ska uppnås snabbare också med hjälp av en minskad energiförbrukning totalt sett.

Även produktionen av etanol är ett beaktansvärt alternativ i ett läge av överproduktion på den inhemska spannmålsmarknaden, framför allt då produktionen av sidokomponenter ersätter också importerat proteinfoder. En lönsam verksamhet kan åstadkommas genom att produktionen integreras med annan energiintensiv produktion. Ett ytterligare villkor är förstås att de hållbarhetskriterier för produktionen som EU har fastställt uppfylls.

I framtiden kan bioenergisektorn möjliggöra uppkomsten av tusentals nya arbetstillfällen. En snabb uppfyllelse av EU-målet skulle skapa en betydande tillväxtgrund för små och medelstora företag inom bioenergisektorn. Branschen har en betydande tillväxtpotential som en del av det finländska jord-­ och skogsbruket, skogsindustrin samt energi- och miljöteknologiindustrin. Produktionsanläggningarna finns på olika håll i landet och erbjuder arbete och utkomst för kärnlandsbygden och glesbygden.

Teknologin inom biosektorn är i många avseenden fortfarande outvecklad. En framtida utmaning är därför att utveckla den så att råvaror som är svåra att utnyttja kan processas effektivt. Stor uppmärksamhet bör ägnas åt den teknologi som behövs för utnyttjande av energi- och näringsinnehållet i framför allt sido- och avfallskomponenter från hushåll och industriproduktion. Detta ger betydande tillväxtmöjligheter också för tillverkning av maskiner och apparater inom miljöteknologin.

Enligt Statistikcentralen omsatte den företagsgrupp av små och medelstora företag som ingår i bioenergisektorn 775 miljoner euro år 2009. Förädlingsvärdet av produktionen uppgick till 188 miljoner euro. Verksamhet inom sektorn bedrevs på 969 verksamhetsställen, som sysselsatte 4 300 personer. Nästan 88 procent av företagen var mikroföretag, som sysselsatte färre än 10 personer. Dessa företag svarade för 37 % av omsättningen och 36 % av arbetsplatserna inom sektorn.

Ytterligare upplysningar: Branschchef Markku Alm, Närings-, trafik- och miljöcentralen i Egentliga Finland, tfn 0400 864 945. Industrirådet Petteri Kuuva, arbets- och näringsministeriet, tfn 010 606 4819 050 331 5309. Konsultative tjänstemannen Esa Tikkanen, arbets- och näringsministeriet, tfn 050 040 5459

Rapporten och webcast-inspelningen av offentliggörandet finns på adressen: www.temtoimialapalvelu.fi