1 december 2011

Regler kring faderskapsledighet

Arbetsgivaren har inte rätt att förbjuda en arbetstagare att ta ut faderskapsledighet, utan arbetstagaren har en subjektiv rätt till ledigheten. Arbetstagaren skall dock underrätta arbetsgivaren om ledigheten inom de tidsfrister som lagen anger.

Ledigheten skall anmälas till arbetsgivaren senast två månader före den planerade ledighetens början. Om ledigheten varar högst 12 vardagar är anmälningstiden en månad. En ledighet som tas på grund av vård av ett adoptivbarn skall anmälas inom motsvarande tidsfrister, om detta är möjligt.

Arbetstagaren får av grundad anledning ändra tidpunkten för ledigheten och dess längd genom att anmäla detta senast en månad innan. Anmälningstiden på en månad behöver inte iakttas då tidpunkten för en faderskapsledighet som var tänkt att hållas i samband med nedkomsten ändras på grund av att barnet föds för tidigt eller är överburet eller på grund av barnets, moderns eller faderns hälsotillstånd. Om till exempel barnet eller modern behöver sjukhusvård efter nedkomsten kan fadern ändra begynnelsetidpunkten för den tidigare anmälda faderskapsledigheten genom att anmäla detta till arbetsgivaren så snart som möjligt.

Fadern kan ta ut faderskapsledighet omfattande högst 18 vardagar uppdelat på högst fyra perioder som infaller under moderskaps- och föräldrapenningsperioden, dock inte före barnets födelse. Vardagar är andra dagar än söndagar och söckenhelger. Fadern erhåller faderskapspenning för faderskapsledigheten, förutsatt att han inte arbetar under denna tid. Fadern skall bo tillsammans med barnets moder i gemensamt hushåll, eller om han bor på annan adress, skall detta bero på till exempel arbete och inte på grund av söndring.

Förutom faderskapsledigheten på 18 vardagar har fadern dessutom rätt till pappamånad, ifall han tar ut åtminstone de 12 de sista vardagarna i föräldrapenningsperioden. Rätt till den extra ledigheten på 24 vardagar, dvs. till en pappamånad på sammanlagt högst 36 vardagar, har de familjer vars rätt till föräldradagpenningar har börjat under år 2010. Ifall till exempel moderskapspenningsperioden har börjat redan i december 2009, är pappamånadens maximala längd totalt enbart 24 vardagar.

Pappamånaden kan tas ut antingen omedelbart efter föräldraledigheten eller alternativt kan minst de 12 sista föräldraledighetsdagarna och pappamånaden flyttas fram för att tas ut senare. De skall dock tas ut som en sammanhängande period inom 180 kalenderdagar från det att föräldraledigheten upphörde. Under perioden mellan föräldrapenningsperioden och den framflyttade pappamånaden skall den ena av föräldrarna vårda barnet hemma, varvid barnet inte under denna tid kan vara i vård hos till exempel mor- eller farföräldrarna. Ifall pappamånaden flyttas skall detta anmälas till Folkpensionsanstalten (FPA). Då 12 föräldrapenningsdagar har överförts till fadern, kan dessa inte längre återgå till modern. Ifall familjen får ett nytt barn innan det föregående barnets pappamånad har tagits ut, förlorar fadern på motsvarande sätt sin rätt till pappamånad, och föräldrapenningsdagarna kan inte längre överföras till modern.

En adoptivfader har rätt till föräldraledighet och pappamånad. Från och med 1.9.2010 har även en sådan part i ett registrerat partnerskap som har adopterat sin partners barn eller adoptivbarn rätt till faderskapspenning eller, ifråga om kvinnor, rätt till förmån som motsvarar faderskapspenning. En kvinna i ett registrerat partnerskap har rätt till förmån som motsvarar pappamånad.

Enligt lagen har arbetsgivaren inte någon lönebetalningsskyldighet för den tid faderskapsledighet varar. På grund av vissa kollektivavtal har arbetstagaren dock rätt till sex dagars lön eller till mellanskillnaden mellan lön och faderskapspenning. När det gäller intjänande av semester utgör faderskapsledigheten dagar som är likställda med arbetade dagar. En arbetstagares semester får inte utan arbetstagarens samtycke placeras så att den går ovanpå en dennes faderskapsledighet. En arbetsgivare får inte säga upp en arbetstagares arbetsavtal på grund av att denne använder sin rätt till faderskapsledighet.

Källa: Kati Mattinen, Helsingfors Handelskammare


Kommande förändringar i pappaledigheten 1.1 2013


• Pappaledigheten förlängs med 12 vardagar
• Högst 18 vardagar samtidigt med moderskapsledigheten
• Sammanlagda maximilängden 18 + 36 = 54 vardagar (nu 18 + 24)
• Bindningen till föräldraledigheten slopas
• Pappaledigheten kan hållas flexibelt till dess barnet fyller 2 ås (nu ca 15 mån.)
• Inga ändringar i finansieringsandelarna (arbetsgivarna o. arbetstagarna finansierar fortfarande tillsammans de förtjänstbaserade dagpenningarna)
• Ändringarna träder i kraft 1.1.2013

Källa: EK